Psychologische Thriller
Toen ik begon met Het geheim van de tradwife, had ik hoge verwachtingen. Ik dacht dat het een scherpe, psychologische thriller zou zijn over de donkere kant van het tradvrouwleven, maar ik had moeite om in het verhaal te komen. De eerste hoofdstukken zijn vrij traag, vol idyllische beelden van zonnige veranda’s, zelfgebakken zuurdesembrood en een perfect onderhouden boerderij, maar voelde bijna te sereen om meteen spannend te zijn.
Naarmate het boek vordert, verandert dat. De façade van het perfecte leven begint te barsten. De rust op de boerderij blijkt onderhuidse spanningen te verbergen en ik voelde steeds meer dat er iets niet klopte. De sfeer wordt broeierig en geladen. De sociale verwachtingen, de stilte in de ranch en de subtiele machtsspelletjes..
De personages vind ik goed uitgewerkt. Madison March de hoofdpersoon groeit in het verhaal. Je ziet haar worstelen met de rol die van haar wordt verwacht en die innerlijke twijfel komt geloofwaardig over. De andere personages, zoals de thuisschooldocente en mensen uit haar influencerwereld voegen interessante lagen toe.
Qua plot is de opbouw redelijk gedoseerd. Er zijn meerdere perspectieven wat de complexe dynamiek binnen het gezin en daarbuiten goed laat zien. Er komen geleidelijk wendingen en langzamerhand worden veel van de vragen die je hebt bestempeld en beantwoord.
De thema’s die in het boek behandeld worden vind ik sterk. Schijn versus werkelijkheid, de druk van sociale media, de identiteit van een tradwife en de rol van macht binnen een ogenschijnlijk traditioneel gezin. Het is niet alleen een thriller, maar ook een reflectie op moderne idealen en hoe ze tot gevaarlijke leugens kunnen leiden.
De schrijfstijl van Liane Child is vlot en toegankelijk. De hoofdstukken zijn kort, wat het lezen versnelt, maar er zijn genoeg details en emotionele observaties om dieper te graven. Ik vond sommige stukken bijzonder scherp vooral wanneer Madison’s innerlijke wereld naar voren komt.
Mijn verwachtingen zijn deels waargemaakt. Ik kreeg de sociale kritiek en de psychologische spanning waar ik op hoopte, maar ik had liever dat het verhaal me wat eerder écht vastpakte. Door het langzame begin kostte het me wat tijd om volledig meegezogen te raken.
3,5
Een leuke aanrader, vooral als je geïnteresseerd bent in thema’s van schijn, sociale druk en identiteit.
HarperCollins Holland bedankt voor het recensie exemplaar!
3,5
HarperCollins Holland bedankt voor het recensie exemplaar!