Soms moet je de zwaartekracht van alles wat je kent loslaten, om ge ontdekken wie je werkelijk bent en wie je durft lief te hebben.
Het boek las over het algemeen vlot, maar het begin voelde voor mij wat stroef. Het duurde even voordat ik echt in het verhaal zat en me betrokken voelde bij de personages en hun wereld. In het begin had ik nog niet die drang om door te blijven lezen, maar naarmate het verhaal zich verder ontwikkelde, werd het steeds boeiender en emotioneler. Vanaf dat punt kon ik het boek moeilijker wegleggen.
Wat ik sterk vond, is de manier waarop Joan wordt neergezet vooral haar band met haar nichtje. Joan is echt een lieverd voor haar, zorgzaam, beschermend en oprecht liefdevol. Die band voelde heel puur en menselijk en gaf het verhaal veel warmte. Het zorgde ervoor dat haar karakter voor mij echt ging leven en dat ik me emotioneel meer verbonden voelde met haar keuzes en worstelingen.
Daarnaast vond ik de thema’s in het boek sterk uitgewerkt: ambitie, liefde, identiteit, eenzaamheid, verlangen en jezelf durven zijn. Het verhaal laat goed zien hoe dromen en persoonlijke verlangens soms botsen met verwachtingen, verantwoordelijkheden en relaties. De emotionele lagen worden langzaam opgebouwd, waardoor het verhaal steeds meer diepgang krijgt. Vooral de innerlijke strijd van de personages voelde realistisch en herkenbaar.
Wat deze leeservaring extra bijzonder maakte, was dat ik het boek in een buddyread met Rosanna las. Het samen lezen en bespreken van het verhaal gaf meer diepgang. Het was fijn om gedachten te delen, verschillende perspectieven te horen en samen te reflecteren op de personages, hun keuzes en de emotionele momenten in het boek. Dat maakte het hele verhaal rijker en intenser om te beleven.
Al met al vond ik Atmosphere een mooi, emotioneel en sterk geschreven boek. Het begint misschien niet meteen meeslepend en duurde het voor mij wat langer, maar het groeit uit tot een verhaal met veel gevoel, sterke personages en betekenisvolle thema’s.