Een betoverende roman met een vleugje fantasy

Ingrid Lemmens 14 september 2025
Een betoverende roman met een vleugje fantasy, een lekker dik boek en voor je het weet heb je het uit! Door de beschrijvende en kleurrijke schrijfstijl wordt je meteen het verhaal ingetrokken. Schwab weet een magische sfeer te creëren en vooral de stukken in het verleden vond ik erg leuk, wellicht omdat ik ook erg van historische romans hou. Het vleugje fantasy zit hem in de 4 hoofdpersonages die vampier worden maar zelfs als je niet veel fantasy leest zal dit verhaal je boeien omdat het leest als een roman. Het verhaal begint in 1532 met Maria en wat is zij een leuk personage: eigenzinning, sarcastisch en het enige wat ze wil is vrijheid maar is het de prijs die ze daarvoor moet betalen waard? Vrouwen in die tijd hadden niet veel te zeggen over hun leven, en dat geldt ook voor Charlotte in 1827 maar ook zij wil meer uit het leven dan alleen maar huisvrouw zijn. Zal de charmante Sabine haar kunnen geven wat ze zo graag wil? Of is zij toch gevaarlijker dan ze dacht?

"Boston, 2019. De achttienjarige Alice Moore is een eerstejaarsstudent aan Harvard University. Nadat ze een mysterieuze vrouw mee naar huis heeft genomen van een feestje, wordt ze de volgende dag wakker zonder hartslag en voelt ze een onverzadigbare honger. Ze is niet in staat zich te herinneren wat er precies gebeurd is, en besluit op jacht te gaan naar de vrouw die haar als laatste heeft gezien. Haar enige aanwijzingen zijn een foto op haar telefoon en een naam op een post-it: Lottie. Londen, 1827. Charlotte Sutherland ontmoet Sabine Boucher, een mooie jonge weduwe. Met elk bal wordt hun vriendschap intiemer en tegen het einde van het seizoen zijn de vrouwen onafscheidelijk. Wanneer Charlotte haar gevoelens onthult, belooft Sabine haar een beter leven. Nog diezelfde nacht verruilt Charlotte haar hartslag voor een eindeloos leven vol liefde en honger.Het zou het begin moeten zijn van een perfect liefdesverhaal dat decennia omspant. Maar naarmate de tijd verstrijkt, merkt Charlotte dat Sabine onherroepelijk aan het veranderen is. Wat gebeurt er als niemand, zelfs Charlotte niet, haar kan tegenhouden?"

Schwab weet met haar gedetailleerde en sfeervolle beschrijvingen je het idee te geven dat je met de personages mee reist. We reizen de hele wereld over en honderden jaren verstrijken. Bals, Venetiaans carnaval, de oorlogsjaren.... alles komt voorbij. Dit stukje beschrijft een bal in Londen en is een mooi voorbeeld van haar beeldende schrijfstijl: "Het is een prachtige, onbewolkte avond, zeldzaam genoeg voor Londen in de lente, en het bal lijkt als spaken van licht uit het huis waar het gehouden wordt te barsten. Er hangen lantaarns aan de takken. Op de tuinmuren staan kaarsen en het algehele effect is tamelijk betoverend, alsof de sterren uit de hemel zijn gekomen en vlak boven de hoofden van de gasten stralen". De verhaallijn in het heden vond ik zelf het minst leuk, het verhaal van Alice wordt wel verteld met terugblikken naar het verleden maar op de een of andere manier pakte me dat niet zo als de verhalen in het verleden wel deden. Ik miste het betoverende en kleurrijke in deze gedeeltes en in haar personage. Maar op het einde komt alles dan wel weer mooi bij elkaar en is de cirkel rond.

Het is een boek dat je zal betoveren en meeneemt in het leven van deze 4 vrouwen die hun weg moeten vinden in hun nieuwe bestaan en allemaal met elkaar verbonden zijn. Het zijn vampieren maar doordat Schwab de focus vooral legt op hun verhalen en belevenissen door de eeuwen heen en een prachtige sfeer creëert tijden het vertellen ervan voelt het echt als een roman, een beetje sprookjesachtig met een duister randje en tegelijkertijd voelt het toch levensecht. Heel knap gedaan vind ik. Ik heb dit boek graag gelezen en ik wil zeker meer van deze schrijfster lezen!

Meer recensies van Ingrid Lemmens