Een geweldig spannend debuut
Ik las ' Op de stoel van God' van Mattijs Huizinga
Met boeken als deze baal ik extra dat ik me door m'n long covid slecht kan concentreren en niet lang achter elkaar kan lezen. Meteen vanaf het eerste hoofdstuk werd ik in het verhaal gezogen. Dat hoofdstuk is een soort proloog, waarin ik een fragment uit het leven van George Lewis las. Hij voelt zijn einde naderen en laat z'n advocaat komen. Daarna maak ik kennis met een jonge, Britse studente Linda. Zij is bezig met haar laatste jaar en is bezig met een scriptieonderzoek. Via François, een kennis van haar, komt ze in de gelegenheid om een aantal hele oude, speciale edities boeken in te zien die daarna beveiligd in de bibliotheek tentoongesteld zullen worden. Per ongeluk ontdekt ze een geheime gecodeerde boodschap in de boeken, maar die is nog niet af. Ze heeft hier nog andere exemplaren voor nodig. Ze gaat op ontdekkingstocht om het te ontcijferen en de boodschap compleet te krijgen, maar er gebeuren steeds meer vreemde dingen om haar heen. Het wordt zelfs erg gevaarlijk... Wie zijn hier allemaal bij betrokken? Moet ze niet stoppen met haar onderzoek voor het te laat is?
Deze debuutthriller van Matthijs Huizinga is erg goed geschreven. Het verhaal en de verschillende scènes zijn zeer goed en beeldend beschreven. Vanaf het eerste moment werd ik meegezogen in het verhaal en wilde ik niet stoppen met lezen. Met elke bladzijde werd het verhaal spannender en boeiender en wilde ik gewoon weten hoe het verder zou gaan. Steeds nieuwe wendingen en plots in het verhaal zorgden ervoor dat ik af en toe flink op het verkeerde been werd gezet en geen idee had goed het af zou lopen.
Dit boek is een dikke 5/5 sterren waard en ik kan niet wachten tot hij een tweede boek gaat uitgeven. Dit smaakt zeker naar meer!!