Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De Stenen Goden - thriller of spannende roman?

De in Delft geboren Jeroen Windmeijer studeerde culturele antropologie en woonde voor zijn afstudeerproject een half jaar in een indiaans dorpje op de Boliviaanse hoogvlakte aan de oevers van het Titicacameer. Hij werkte als reisleider onder andere in Venezuela, Mexico, Guatemala en Belize en ging daarna opnieuw studeren aan de Universiteit Leiden, deze maal Wereldgodsdiensten. Hij werkte na afronding van zijn studie als leraar godsdienst in Leiden. In juni 2015 debuteerde hij met “Het Petrusmysterie” en sinds 2019 is hij voltijds schrijver. Zijn fascinatie voor de verschillende godsdiensten staan veelal centraal in de boeken van Jeroen Windmeijer.

“De Stenen Goden” speelt zich af op twee locaties, enerzijds op Paaseiland waar de Middelburgse antropologiestudent Anthoni Eskens onderzoek doet naar de moai, de mysterieuze beelden die overal op Paaseiland te vinden zijn. Anderzijds volgen we in Middelburg Monique Fierloos, conservator van het Zeeuws Museum.

Op Paaseiland ontdekt Anthoni al gauw dat er vele verschillende meningen bestaan over de oorsprong van de moai. Tussen sommige bewoners van Paaseiland kan het er soms heftig aan toe gaan wanneer dit onderwerp ter discussie komt. Het valt niet mee voor Anthoni om waarheden en legenden van elkaar te onderscheiden en daarbij naar de bewoners toe neutraal te blijven. Zeker niet wanneer de onderlinge strijd op lijkt te lopen en er mensen verdwijnen.

In Middelburg heeft Monique Fierloos haar handen vol aan de voorbereidingen voor een grote tentoonstelling over de Middelburgse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen en Paaseiland. Er is een Paaseilandse beeldhouder op bezoek om voor het museum een beeld te maken, een zogenaamde moai, maar de plaatselijke gebedsgroep is het niet eens met het maken en plaatsen van een afgodsbeeld in hun woonplaats. Daarnaast is er in een nabijgelegen dorp een klein moaibeeldje opgegraven, dat Monique graag opneemt in haar tentoonstelling en dat de beeldhouder Hotu mee terug naar Paaseiland wil nemen. De gemoederen lopen hoog op in Middelburg wanneer de actiegroep Dijkdoorbraak zich er ook nog eens mee gaat bemoeien. En dan valt de eerste dode.

Windmeijer heeft een prettige schrijfstijl en doordat hij beurtelings een hoofdstuk op Paaseiland laat afspelen en dan een hoofdstuk in Middelburg, geeft dat een boeiende afwisseling in het verhaal. Hij speelt met kleine cliffhangers aan het einde van de hoofdstukken, maar doordat hij uitgebreid ingaat op de geschiedenis van Jacob Roggeveen en het ontstaan van de moai op Paaseiland, wordt het nergens echt spannend. Pas helemaal aan het eind wanneer de verhaallijnen naar hun hoogtepunt zijn gebracht wordt het zo spannend dat het moeilijk is om het boek weg te leggen. Daardoor rijst de vraag of dit een thriller is of een spannende roman.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Isabella Driesmans