Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Antwerpen, een wereldstad in de 16e eeuw.

Jacqueline 14 november 2021
In het boek Antwerpen, de gloriedagen, neemt de schrijven Michael Peye ons mee naar Antwerpen in de eerste helft van de zestiende eeuw, de gouden eeuw.
Antwerpen ging, nadat Brugge in het einde van de 15 eeuw zijn positie als belangrijke handelsstad was kwijtgeraakt, de concurrentie aan met de handelsstad Venetiƫ en werd mede door de komst van de Portugese specerijenschepen en de handel met de nieuwe wereld het handelshart van Europa en de rest van de wereld. Veel Venetiaanse handelaren vestigden zich in het opbloeiende Antwerpen.
In Antwerpen is in die tijd alles mogelijk, als de handel maar door kon gaan. Ingeklemd tussen het protestantse noorden en het katholieke zuiden vond Antwerpen een eigen koers. Door het Spaanse bestuur was het officiƫle geloof en katholicisme, maar protestanten en joden genoten grote vrijheden, Antwerpen had zijn eigen regels.
Er werd gehandeld in alles wat je je maar kunt voorstellen en alles leek mogelijk. Daardoor werd de stad bekend om zijn rijkdom, wat weer veel kunstenaars naar de stad bracht. Ook zij floreerden in de stad en vele bekende namen, waaronder Breughel, passeren de revue. De drukpersen van o.a. Christoffel Plantijn draaiden op volle toeren. Niet alleen de toegestane geestelijke drukwerken maar juist de werken dien niemand mocht lezen, maar iedereen bezat, zorgen voor rijkdom en tonen de vrijheid in Antwerpen.
In 1566 maakten radicale Calvinisten met de Beeldenstorm een einde aan een periode van tolerantie en werd de teloorgang van de stad ingezet. Een groot deel van de bevolking trok weg uit Antwerpen en in 1585, toen de Habsburgers de stad innamen was Antwerpen nog slechts een bleke schaduw van zichzelf.
De schrijver kiest voor een schijfvorm waarbij in elk hoofdstuk een ander onderdeel van de maatschappij wordt omschreven met de daarbij behorende hoofdpersoon. Er worden veel feiten en jaartallen gedeeld, die niet in chronologische volgorde staan. Het verhaal wordt verteld vanuit de mensen die de stad maken, en niet enkel vanuit historisch perspectief.
Dat maakt het een boek dat je een goede indruk geeft van hoe het leven van Antwerpenaren was is de zestiende eeuw, meer nog dan van alle historische feiten die wel allemaal genoemd worden. Het is een totaal anderen belevenis om dit boek te lezen in vergelijking met andere historische boeken.
Een echt aanrader als je meer wil weten over het leven in Antwerpen in die tijd.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jacqueline