Dapper? Papa wel… tot hij gaat vissen

Jan Stoel 02 december 2025
In Papa Dapper gaat uit vissen nemen Dani Vee en illustratrice Marina Verola je mee op een knotsgek dagje uit dat allesbehalve stoer verloopt. Papa Dapper wil dolgraag vissen — liefst twintig krokodillen, roept hij stoer — maar zijn kinderen hebben er nul zin in. Toch stappen ze braaf in de boot De dappere dobber. Wat volgt is een aaneenschakeling van rampen: een haaienvin die papa laat schrikken, krabben in zijn baard, een sidderaal die hem een opdonder geeft, een krokodil die nét zijn bil mist… Zelfs een vishaak in zijn bovenlip en een lading wormen over zijn hoofd blijven hem niet bespaard.
Het resultaat? Papa is ineens veel minder dapper. Maar zijn kinderen? Die genieten met volle teugen van elke nieuwe misser.

Sterke vertaling vol ritme en humor
Het boek werd vertaald door Erik van Os en Elle van Lieshout — en dat hoor/lees je. De originele, speelse rijmtaal was geen eenvoudige opdracht.
De Engelstalige boot heet bijvoorbeeld Just squidding (een woordgrap op just kidding). Dat is in het Nederlands niet te vangen zonder de grap of het verhaal te verliezen. De oplossing De dappere dobber past perfect bij Papa Dapper en houdt de humor intact.

Ook de rijmfragmenten zijn vindingrijk vertaald. Waar het Engels ritmisch en compact is, weten de vertalers datzelfde gevoel te behouden in vlot leesbare, kindvriendelijke taal.

“A fish hook snaps in dad’s toplip!
He’s looking rather pale
We watch him try to yank it out,
But it’s just another fail.”

Dat wordt in het Nederlands:
“Een haak in papa’s bovenlip.
Oei, Oei – het gaat weer mis.
“Haal die haak eruit!” roept papa.
Ik ben toch geen vis.”

Details
Marina Verola’s kleurrijke, digitale illustraties zijn een feest om te bekijken. Ze barsten van de details die kinderen steeds opnieuw zullen ontdekken. Denk aan het hyperactieve hondje met de halsband ‘Bliksem’ (in het Engels heerlijk ironisch ‘Killer’), een klein wormpje dat op elke pagina terugkeert, een knuffel die overal opduikt, soms zelfs tussen het riet.

De gezichtsuitdrukkingen zijn een verhaal op zich: Papa Dapper zakt per pagina dieper weg in zijn ellende, terwijl de kinderen juist steeds vrolijker worden. En dan is er nog dat fijne contrast: papa vangt alleen maar pech, de kinderen juist de mooiste vissen.

Thema’s die raken én doen lachen
Ondanks alle humor biedt Papa Dapper gaat uit vissen meer dan alleen slapstick. Thema’s die naar voren komen zijn: Rolomkering en zelfspot – de ‘stoere’ volwassene blijkt kwetsbaar en menselijk; samen op avontuur – ook als je geen zin hebt, kan het verrassend leuk worden én kijkplezier en taalspel – het boek stimuleert ritmegevoel, rijmherkenning en aandacht voor detail.

Dit prentenboek is een schot in de roos voor kinderen die houden van grappige misverstanden, levendige prenten en vrolijk ritme. Voor voorlezers is het genieten van de taalvondsten en de dynamiek tussen papa en de kinderen.

Papa Dapper gaat uit vissen is zo’n boek waar je telkens weer iets nieuws in ontdekt — en dat vooral uitnodigt tot hardop lachen.Een hilarisch prentenboek vol pech, pret en perfect rijm.

Voor het eerst gepubliceerd op Boekenkrant.com

Meer recensies van Jan Stoel

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.