Het belang van buiten zijn en genieten is van alle tijden!

Jenny Oreel 28 augustus 2025
Geen idee wat me te wachten stond toen ik begon te lezen in dit boek dat dateert uit 1911. Ik verwachtte, gezien de titel en de omslag, iets magisch en dat bleek ook een beetje waar, precies voldoende voor mij, want ik hou nu eenmaal meer van levensecht.
De prachtige vertelling, die beschrijft hoe twee kinderen ondanks (psychische) verwaarlozing, met hulp van andere kinderen, zichzelf uiteindelijk toch weten te redden, wordt zo mooi verteld dat het werkelijk lastig is om dit boek even aan de kant te leggen.
De auteur is er in geslaagd om een kritische noot te leggen op de toen, als algemeen aanvaarde (inmiddels achterhaalde) behandeling van ziekte. Op eenvoudige manier, in begrijpelijke taal, laat ze tot uiting komen hoe een bepaalde levenswijze en het genieten van de natuur van invloed kunnen zijn op onze mentale- en lichamelijke gezondheid. Het belang van verbondenheid met de natuur en alles wat leeft, wordt heel mooi en invoelend beschreven! Het schrijnende standsverschil, dat begin vorige eeuw nog veelvuldig voorkwam, wordt in dit verhaal ook aan de kaak gesteld.
Je merkt hier en daar dat het boek stamt uit een andere tijd, maar het heeft ondanks dát de tand des tijds rijkelijk doorstaan. Zeker met de mooie omslag en kleine, gevoelige illustraties van Linde Faas.
Een boek waar je blij van wordt!

Meer recensies van Jenny Oreel