Een spannende detective met dieren in de hoofdrol
Dit verhaal speelt zich af in een wereld van dieren die zich gedragen als mensen.
Jefferson is een beleefde, vriendelijke egel. Als hij zijn kuif bij wil laten knippen ontdekt hij als eerste de moord op de kapper. In pure paniek raakt hij op de plaats delict het moordwapen aan. Hij beseft al gauw dat hij door deze actie zichzelf tot hoofdverdachte van de gepleegde moord heeft gemaakt en slaat van schrik direct op de vlucht. Zijn beste vriend Gijsbert, een varken, schiet hem te hulp. Samen bedenken ze een plan om de echte dader op te sporen. Dit is het begin van een spannende zoektocht waarvoor ze af moeten reizen naar het land van de mensen.
De cover van het boek, waarop te zien is hoe Jefferson zich hollend door de stille straat begeeft, trekt onmiddellijk de aandacht. Deze afbeelding doet meteen een hoop vragen opborrelen en nodigt derhalve uit om de korte inhoud op de achterflap te lezen. Voor mij genoeg om mijn nieuwsgierigheid te activeren, ondanks het feit dat ik niet per se favoriet van dit genre ben. Vandaar dat ik toch een beetje sceptisch aan dit boek begon. Maar zo bleek, al na een paar bladzijdes was ik helemaal om. Wat een geweldig verhaal. Toegankelijk, schijnbaar eenvoudig en van begin tot eind spannend. Deze auteur weet de aandacht zijn lezers goed vast te houden.
Meerdere thema’s passeren de revue, ze zijn op natuurlijke wijze verweven in het verhaal. De vriendschap tussen Jefferson en Gijsbert is hartverwarmend, evenals de saamhorigheid die zich ontwikkelt binnen het reisgezelschap. Daarnaast worden we geconfronteerd met dierenleed, onrecht, klasse-justitie, criminaliteit, discriminatie, activisme, moed en doordacht speurwerk. Dat laatste maakt dit boek een heuse detective, compleet met subtiele aanwijzingen, die uiteindelijk moeten leiden tot de dader van deze brute moord.
Dierenland ligt in de nabijheid van mensenland, en wordt gezien als minder belangrijk. De duidelijke hiërarchie die de auteur aangebracht heeft in zijn vertelling komt steeds tot uiting. Hij laat de mens bovenaan prijken, daarna komen de sprekende dieren, gevolgd door de huisdieren van de mensen en uiteindelijk het vee. De mens staat dus bovenaan op de ranglijst, maar blijkt in de praktijk nog heel wat te moeten bijschaven aan zijn gedrag. Dat maakt dat dit boek ons als het ware een spiegel voor houdt.
Maar bovenal is het verhaal over Jefferson een spannend avontuur en een speurtocht naar de moordenaar!