Revolte
De Proloog van het verhaal speelt zich af in Leeuwarden, waar Raik Minnema als zevenjarige bij een spel met een model gevechtshelikopter in een achtervolging een sprong waagt over een hek. Het is 19 jaar voor de zwijging en sommige mensen hebben een mod. (als lezer moet ik er maar naar raden wat dit is, al heb ik wel een vaag idee. Uitleg bij het eerste voorkomen van onbekende termen en vaak gebruikte afkortingen ontbreekt in het boek helaas). De familie van Raik wil puur blijven (een beter mens), dus geen ingrepen met mods aan hun lichaam. Raik wil dat ook. Hij droomt van een carrière in de ruimte bij de VAHA. (Ver over de helft van het boek één keer voluit geschreven, zodat ik als lezer lange tijd totaal niet begrijp wat ermee wordt bedoeld).
Raik werkt in de Centrale mijn- en raffinaderijkolonie van de VAHA, in HAB-2 en is op weg naar HAB-1 om zijn droom waar te maken. Hij laat duidelijk zien dat hij puur wil zijn en dat werkt in zijn voordeel. Hij moet zijn spullen ophalen en kan de volgende dag beginnen in een wit pak, dat symbool staat voor het hoogst bereikbare.
Wanneer hij terug is op HAB-2 komt zijn vriend erachter dat hij de promotie heeft. Raik laat zich meenemen naar de bar en daar begint de ellende. De pure mens wordt dronken. Wat een afknapper voor het verhaal vond ik dat. Echt een mannending om het op een zuipen te zetten, en volkomen ongeloofwaardig voor iemand die zijn hele leven naar dit punt gewerkt heeft om dit te laten gebeuren. Misschien was het nodig om het hoofdpersonage vast te houden zodat hij de revolte mee kon maken, die het keerpunt zou kunnen zijn die de hele serie inluidt. Want waar de auteur zeker aan heeft gedacht is om alle punten van de serie, waar de volgende auteurs op aan kunnen haken, netjes verspreid door het boek te plaatsen. Het genre is zeker science fiction en de techniek komt geloofwaardig over. Daardoor is het jammer dat Raik niet wat steviger als personage is neergezet, vooral ook omdat hij een leiderspositie ambieert.
Raik komt te laat en blijft in HAB-2, waar de arbeiders in opstand komen, de communicatie met de aarde stopt (de zwijgende aarde), Raik wordt als manager gevangen gezet. Hij heeft de hulp van het meest onwaarschijnlijke personage nodig om weg te komen. Gelukkig blijkt hij een goede eigenschap te bezitten, namelijk een ijzersterk geheugen voor cijfercodes, om sloten te openen en oude apparatuur in werking te stellen. De vlucht uit de habitat die in een asteroïde is gebouwd beslaat gang na gang. De tijd lijkt tergend langzaam door te lopen, al kan het niet zo lang zijn geweest omdat tot het eind van het boek de hoofdpersoon nog altijd last heeft van zijn roes door de sterke drank. Raik komt op mij nogal besluiteloos en volgzaam over. Waar hij echt gepassioneerd over is, is zijn puurheid. Wanneer hij eindelijk op de plek is waar hij wilde komen en ziet wat daar gaande is, slaat de twijfel echter toe. Niets is zoals hij had gedacht dat het zou zijn. Eindelijk toch nog een beetje ontwikkeling in het personage.
Het is jammer dat ik nergens echt met het personage heb meegeleefd en dat het verhaal nogal oppervlakkig is gebleven. Op het eind had ik wel even met Raik te doen, nadat bleek dat alles heel anders was dan hij verwacht had en hij een prijs moest betalen voor zijn naïviteit. Ik ben blijven zitten met vragen: Wat is er erg aan dat de aarde zwijgt? Is het feit dat de rebellen de leiding overnemen van de VAHA het keerpunt dat alles in werking zet? Zijn die gevaarlijke dingen in die containers het echte gevaar? Ik hoop dat in de volgende boeken te ontdekken.