Dood schept leven
Ik dank uitgeverij Nijgh & Van Ditmar voor het beschikbaar stellen van baren en moorden. Geschreven door Sayaka Murata.
Ik mocht deze recenseren namens mijn facebookgroep de Science Fiction & Fantasy Boekenclub.
Hierbij was het even lastig om een goed verslag te maken bij dit dunne boek.
Niet vanwege de kleurige & mooie creatieve kaft. Als je het boekje aan het lezen bent snap je al gauw wat de afbeeldingen op de kaft symboliseren.
Het is meer vanwege dat dit boek een belevingsboek kan noemen. Ik vind boeken uit Japan zo interessant. Ze zitten vol diepere lagen emoties. Aan de oppervlakte tonen Japanners weinig emoties. Maar achter de zorgvuldig opgetrokken schermen zitten aardig wat emoties verborgen.
100 jaar in de toekomst heeft Japan een apart systeem ingevoerd om de bevolkingsafname aan te pakken. Als men 10 babys baart mag men 1 persoon kiezen die men wil ombrengen. Zo zegt men in deze samenleving de moordcijfers drastisch omlaag gebracht.
Als je dan gekozen wordt door zo'n bevaller dien je het te accepteren en op te volgen.
Ikuko heeft een zus die bevaller is. En op een gegeven moment krijgt ze een collega Sakiko. Die heeft grote bedenkingen bij het ingevoerde systeem. En wil dat systeem graag veranderen
Japanse romans/ novelles hebben de kracht om je eerst rustig te laten beginnen. Maar al vrij snel ontstaan er subtiel allerlei veranderingen in je. En vervolgens sta je even paf en vraag je jezelf af wat is er nu met mij gebeurd?
Je vraagt je ook af. Hoe waardevol vind ik het leven zelf?
Het laat je heel erg nadenken over de waarde van het leven.
Hierbij was het even lastig om een goed verslag te maken bij dit dunne boek.
Je vraagt je ook af. Hoe waardevol vind ik het leven zelf?
Het laat je heel erg nadenken over de waarde van het leven.