Psychologische thriller met getroebleerde personages

Joke Zwier 12 december 2025
Ruth Kelly debuteerde in 2023 met de thriller De villa. Deze Britse journalist heeft Nederlandse roots en woont en werkt in Amsterdam. Als ghostwriter schreef zij meerdere biografieën, maar ze richt zich tegenwoordig meer op het schrijven van thrillers. In haar thrillers spelen vakantiebestemmingen een grote rol, aangezien zij een groot deel van haar leven met reizen en de wereld verkennen heeft doorgebracht. In haar nieuwste boek Het kuuroord spelen de bergen in Zwitserland een grote rol. Zij maakt hierin een bestemming tot een personage dat gewantrouwd moet worden.

Journaliste Hollie Jenson doet onderzoek voor een documentaireserie Bad Medicine voor Netflix, waarin ze de zogenaamde wetenschap achter wellness trends, extreme therapieën en alternatieve geneesmiddelen aan de kaak wil stellen. Zij reist af naar Zwitserland met haar cameraman naar het kuuroord van Ariel Rose, dat in een waas van geheimzinnigheid is gehuld. Deze goeroe zegt pijn te kunnen behandelen met ijstherapie, iets waar Hollie sceptisch tegenover staat. Hun aankomst in het afgelegen en slecht te bereiken gebied doet het nodige stof opwaaien. Hollie gaat meteen in de aanval en beschuldigt Ariel van bedrog. Iets wat deze ontkent, maar door geen antwoord te geven op de door Hollie gestelde vragen roept zij een steeds groter wordend wantrouwen bij haar op. Hollie gaat ‘s nachts op onderzoek uit en ontdekt dat er vreemde dingen gebeuren.

Het verhaal wordt verteld vanuit de steeds wisselende perspectieven van Hollie, Martyn en Florence. De verhaallijn in het heden is die van Hollie die vol woede en onverwerkte emoties zit. Zij heeft moeite met het uiten van haar gevoelens, het leggen van contacten en vertoont destructief gedrag. Ze is erop gebrand om Ariel Rose aan de schandpaal te nagelen en uit te zoeken wat er met een verdwenen persoon is gebeurd. Door de gedeeltes gelezen vanuit Martyn en Florence krijgen we een beeld van wat er in het verleden in het kuuroord gebeurd is. De fragmenten vanuit Martyn laten een kwetsbare, eenzame man zien die door zijn moeder gecontroleerd werd. De stukken vanuit Florence komen beklemmend over en roepen veel vragen op. Het wordt langzaam duidelijk wat de consequenties voor de deelnemers van het behandelprogramma zijn.

Kelly heeft een vlotte schrijfstijl en weet met de nodige plotwendingen de spanning steeds verder op te voeren richting een ijzingwekkende en onverwachte ontknoping. Zij heeft een wijze boodschap in de plot verwerkt; niet wegrennen maar de confrontatie aangaan met wat ons bang maakt. De auteur is voor research naar Zwitserland geweest om naar een locatie te zoeken die maar op één manier toegankelijk was. Ze heeft onderzoek naar koudwatertherapie gedaan door toedoen van haar eigen fascinatie met alternatieve geneeswijzen.

Het kuuroord is een psychologische thriller met getroebleerde personages vol emotionele remmingen en geheimen die langzaam blootgelegd worden.
Deze recensie verscheen eerder op Vrouwenthrillers.

Meer recensies van Joke Zwier