Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Avontuurlijke reis

Joke Zwier 01 juni 2023
Voor Uitgeverij Zilverbron mocht ik Het vergeten koninkrijk, het eerste deel in de Terra Fabula serie van Peter Dewillis lezen. Eerder verschenen Het zilveren labyrint, De vervloekte orakelsteen, De kristallen tempel, De verborgen sleutel en De geheime scepter. In 2024 verschijnt het zevende deel in deze fantasy-serie. Peter DeWillis is het pseudoniem van Peter van Roermund. Hij werkt als maker en docent voor diverse theater- en filmopleidingen.
In een voorwoord richt DeWillis zich tot lezer en geeft aan een groot geheim in de familie te hebben. “Laat ik zeggen dat het niet eenvoudig als je een tovenaar bent en op een dag een magisch koninkrijk erft.” De lezer staat een zee van avonturen te wachten, die de nieuwsgierigheid prikkelen. En waar zou dit anders op slaan, dan op het koninkrijk Terra Fabula, een eilandengroep, dat onzichtbaar is voor gewone mensen. Het is een verborgen rijk waar alle sprookjes, mythen, legenden en fabels geboren zijn.

Het leven van Martha en William, een twaalfjarige tweeling, verandert op stel en sprong als hun ouders plots op een mysterieuze ontdekkingsreis willen gaan voor het Brits museum. Voor Martha voelt het anders. Ze is ongerust over de nieuwe expeditie, omdat zij de directeur van het museum hoort zeggen: ‘Mogen de Goden van de Oude Wereld jullie beschermen’. Als ze ernaar vraagt stuit ze op een muur van geheimzinnigheid. Maanden horen ze niets van hun ouders en dan worden de brokstukken van hun schip gevonden. Op Oudjaar melden zich twee zonderling uitgedoste dames die zich hun tantes Agatha en Moira noemen en ze meenemen naar hun huis in Cornwall. De reis gaat per koets naar een bijzondere omgeving waar ze de geschiedenis van hun afkomst en bijzonder verleden horen. En zo begint een avontuurlijke reis naar het verborgen eilandenrijk Terra Fabula.
DeWillis verstaat de kunst om de lezer vanaf het begin in het verhaal te trekken. Het plot wordt langzaam opgebouwd waardoor de opgebouwde (magische) wereld vol aparte personages en wezens gaat leven voor de lezer. Zijn schrijfstijl is vlot, beeldend en daardoor ziet de lezer de omgeving waarin het boek zich afspeelt voor zich. Op een boeiende, soms humoristische wijze weet hij de gevoelens van de personages over te brengen. Martha en William veranderen door hun komst op Terra Fabula. Martha kan eindelijk haar opgedane boekenkennis in de praktijk brengen. Ze hoeft niet langer William te behoeden voor zijn eigen nieuwsgierigheid die hem vaak in de problemen bracht. William bezit een opmerkingsgave die hun meerdere malen voor dingen waarschuwt. Beiden groeien in de dingen die ze doen, doordat ze volop hun vragen kunnen stellen aan de personen en wezens die ze tegenkomen. Agnes en Moira bezitten speciale magische gaven die tot de verbeelding van de lezer spreken. Af en toe waan je je in de wereld van Alice in Wonderland met wandelende theepotten en taartjes die smaken naar eieren met spek. Met de vreemde wezens die Martha en William op hun reis tegenkomen, zoals pratende bomen en reuzen is het net of Tolkien voorbij komt. Er zit genoeg spanning in de vertelling en de plotwendingen zorgen ervoor dat je blijft lezen.
Het vergeten koninkrijk is een leuke magische Young Adult en eindigt op een manier dat je meteen met het tweede deel Het zilveren labyrint verder wil.Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joke Zwier

Gesponsord

Het boomhuis in het bos van TJ Klune is door de Hebban Crew gekozen tot het Hebban Boek van de Maand in oktober. Een geweldig boek voor jong en oud!