Schrijnend en verdrietig

In De bijenhouder van Aleppo volgen we de Syrische bijenhouder Nuri en zijn blinde vrouw Afra. Aangekomen in Engeland kijken ze terug op de schokkende reis die ze hebben moeten doorstaan. Dit boek vertelt over de pijnlijke realiteit van het vluchtelingenbestaan.

Nuri woont samen met zijn vrouw Afra en hun zoontje Sami in Aleppo. Nuri werkt samen met zijn neef Mustafa in de honinghandel. Nuri weet alles van de bijen en geniet met volle teugen van zijn werk. Alles verandert echter als de oorlog uitbreekt. Alles wordt vernietigd. Sami komt om het leven tijdens een bombardement en ontneemt Afra het zicht. Mustafa slaat op de vlucht. Afra wil echter blijven in het land waar ze haar zoontje verloor. Uiteindelijk kunnen ze echter niet anders dan vluchten.

De bijenhouder van Aleppo is een prachtig verhaal over machteloosheid en liefde. Maar geeft ook de harde waarheid aan van het leven van een vluchteling.

Meer recensies van Jolanda Beekman