Nieuwe inzichten zonder handvaten

Jos Kunze Jos Kunze
11 mrt 2021

Vanaf de eerste holbewoner zit de mensheid nu zo'n beetje in zijn puberteit en is elk richtingsgevoel kwijt. Weet zich met zijn gevoelens geen raad, is opstandig en halsstarrig, zet zich af tegen alles en iedereen. We weten dat we de aarde te gronde richten als we zo door gaan maar niet wat we daar aan moeten of kunnen doen. Dat denken we wel, maar we hebben eigenlijk geen idee. We proberen ecosystemen in stand te houden, te verbeteren soms zelf opnieuw in het leven te roepen. Dat is onmogelijk: een ecosysteem is veel te complex.
Tot zo ver de vernieuwende inzichten en die vind ik niet onaardig.
Een oplossing hoeven we niet te verwachten in dit traktaat. Helaas ook geen handvaten en daar ben je als lezer (puber!) toch echt een beetje naar op zoek. Zie daar de vicieuze cirkel!

De toegankelijkheid vind ik matig. Ik bedoel: driekwart kan ik goed volgend en het overige kwart denk ik te begrijpen, maar ik mis wel Jip & Janneke. Bijvoorbeeld bij een zin als "Het idee van de mensheid als een tektonische of tellurische kracht is niet meer dan een metafoor, die niet iedereen zal overtuigen, omdat ze op hyperbolische wijze de verhouding russen de mens en de natuur volkomen antagonistisch denkt." Huh? Die moet ik dan drie keer lezen ... klopt die zin nou niet of snap ik 'm niet?

Het heeft mij geen verlichting geschonken.

Meer recensies van Jos Kunze