Gevuld met emotie
Wat een prachtige debuutroman! Victoria Mas schrijft geen overbodig woord maar krijgt het voor elkaar om met enkele pennenstreken zoveel gevoel over te brengen op de lezer. Wauw! Dat kom ik niet veel tegen op deze manier. Verbluffend. Ik was meerdere keren emotioneel geraakt bij het lezen van enkele hartverscheurende scenes. En dat heb ik niet zo heel snel.
Mas schetst de donkere kant van Parijs voorbij de pracht en de rijkdom, twee vrouwen vertegenwoordigen Wetenschap en Spiritualiteit, Rede en Geloof. In hun gezichten en in de persoonlijke verhalen van de vrouwen van de kliniek worden jaren en jaren van mannelijke wreedheid weerspiegeld. Zij zijn de Anderen: prostituee, gek, neurotisch, hysterisch, duivels, maar ook vaak gewoon 'ongehoorzaam'. Die vrouwen worden gezien als etterende ledematen die van het perfecte lichaam van de samenleving moeten worden afgesneden. Verlaten en verraden door hun families, achtergelaten om weg te rotten.
Het is een bijzonder sfeervolle roman die niet in de val loopt van de complexiteit van "historische fictie". In plaats daarvan richt het zich op de dynamiek tussen de vrouwen die zijn verbannen door mannen, bestempeld als 'monsters' en opgesloten om in vergetelheid te sterven.
Lezen!