Fictie Feiten Fictie Feiten

Jos Kunze Jos Kunze
15 mrt 2023

Een goeie historische roman is aan mij wel besteed. En dan mag het van mij best een flinke vrije vertaling zijn van de historische feiten. Want laten we eerlijk zijn: de historische feiten blijken in de loop der tijd regelmatig minder feitelijk dan gedacht. En in plaats van een meisje dat door ‘hemelse visioenen’ tot actie werd aangezet, zien we in dit boek een sterke vrouw met weliswaar een kort lontje, maar die absoluut weet wat ze wil.

In menig recensie staat: jammer dat de veldslagen niet uitgebreider worden beschreven. Voor mij is dat juist een groot pluspunt. Er zijn niet veel schrijvers die een veldslag goed op papier kunnen zetten. Dan moet je bij Tolkien zijn, en tja … wie kan dat evenaren? Ik lees liever over de voorbereidingen richting zo’n slag en wat dat doet met mensen. En wat dat gevoel is als een slag eenmaal gewonnen of juist verloren is.

Ook zijn er veel lezers die het jammer vinden dat het verhaal stopt op het moment dat Jeanne gevangen wordt genomen. Ze missen het proces en de veroordeling tot de brandstapel. Dat gevoel heb ik helemaal niet, in tegendeel. Een historische roman moet zich wat mij betreft juist bewegen rondom alles wat we al weten en op Wiki al kunnen lezen. En dat doet dit boek. Vooral de jeugd van Jeanne is met veel emotie en gevoel geschreven. In combinatie met haar karaktertrekken kan ik me dan helemaal voorstellen dat Jeanne zo enorm strijdvaardig in het leven stond.

Zoek er gewoon niet te veel achter.
Het is een heerlijk boek om te lezen en een hervertelling van het verhaal, zoals ik zou willen dat Jeanne d’Arc werkelijk was: een vrouw van vlees en bloed, vrijpostig, moedig en gedreven door een veelheid aan motivaties.
Bravo!

Meer recensies van Jos Kunze