Briljante mish mosh
Met Stephenson heb ik een haat-liefde verhouding. Zijn ideeën en verhalen zijn briljant, evenals zijn schrijfstijl. De kritiek op veel van zijn boeken is de schier tomeloze infodump, en daar ben ik het mee eens. Stephenson is een slimme kerel en dat wil hij maar wat graag laten weten. Als schrijver ga je duidelijk over het randje op het moment dat de lezer die onhebbelijke eigenschap opmerkt en er zo nu en dan zelfs last van krijgt.
In dit boek wordt de kwantummechanica uitgediept, en zelfs de meest briljante natuurkundig heeft moeite om die theorie te begrijpen. Laat staan uit te leggen. Dus ik had me al opgemaakt voor een imposante stroom aan gedetailleerde en onbegrijpelijke informatie. Maar viel dat even mee!
Zie daar het voordeel van een co-auteurschap: Galland houdt Stephenson blijkbaar op het rechte pad waardoor een zeer amusant en lezenswaardig verhaal ontstaat over parallelle universa en tijdreizen.
Wat een fantasie, met veel humor die vaak spot-on is.
Het eerste deel van het boek is heerlijk, waarin we de hoofdrolspelers volgen die uitzoeken wat er uit te zoeken valt als je ontdekt dat je in de tijd kunt reizen.
Op enig moment gaat de regering er zich ermee bemoeien en willen de auteurs een statement maken: zodra de overheid het heft in handen neemt, verdwijnt alle creativiteit van de startende ondernemer en verdwalen we in een bureaucratisch kafkaiaans oerwoud. Jammer dat het boek diezelfde draai lijkt te maken. Dat kan natuurlijk een bewuste keuze zijn om die irritante sfeer nog meer aan te dikken. Maar voor mij wordt het boek daardoor veel te langdradig. Voeg daar nog een episch Viking-gedicht over een overval op een Walmart aan toe. Dat klinkt misschien grappig, maar er was bijna niet doorheen te komen.
Al met al had het boek 200 pagina's korter en met een flink aantal karakters minder toe gekund.
Het is een mish-mosh met een aantal uitersten.
Het verhaal is fantastisch en saai, aangrijpend en saai, grappig en saai, fascinerend en saai.
Het boek geeft scherpe inzichten in sommige problemen bij het reizen in de tijd en houdt ons een spiegel voor over de eindeloze en vooral tijdloze domheid van de mens.
Maar het concept ... wauw: het concept en de uitwerking daarvan! Gewoonweg Briljant.
Alleen daarom al een aanrader. Er is genoeg humor om je door te laten lezen en meer dan genoeg avontuur om je te laten afvragen wat er hierna weer gaat gebeuren. En de vaste hoofdrolspelers, je gaat toch een beetje van ze houden.
Dus dat het einde van het boek doet vermoeden dat er een vervolg komt, dat is geen enkel probleem.
Kom maar op!