Hoe liefde blind maakt
'Drie vrouwen' is al het tiende deel in de reeks rond de nukkige politie inspecteur Ewert Grens.
Hij staat een stuk positiever in het leven nu een 12-jarige jongen hem opa noemt en hij ook een nieuwe liefde in zijn leven heeft gevonden.
Het boek draait rond vrouwenhandel en illegale orgaantransplantaties.
Bij een operatie van de politie met zijn collega Sven Sundkvist loopt het echter volledig mis en wordt zijn collega levensgevaarlijk gewond. Ook een daaropvolgende inval blijkt loopt op niets uit.
Uit het verhaal blijkt dat dit boek een vervolg / ontknoping is van het in 2006 verschenen 'Kluis 21', waarin Ewert Grens en zijn team een gelijkaardige bende ontmaskerden, waarvan een corrupte politie collega de leiding had.
Waar Ewert ook met het bewijsmateriaal heeft geknoeid om nabestaanden te ontzien en hij zo onrechtstreeks verantwoordelijk is voor wat nu gebeurt.
Je kunt het lezen als een vervolg in de 'drie' reeks.
Maar waar in de eerdere 'drie 'reeks ( seconden, minuten, dagen, jaar ) dit cijfer een essentieel onderdeel van het spanningsmoment was, dat mede de sterkte en de ontknoping van het verhaal bepaalde, slaat het cijfer drie hier enkel over 'drie slachtoffers' van de vrouwenhandel.
We leren hier een totaal andere kant van hoofdinspecteur Ewert Grens kennen. Niet enkel de 'opa' vriendschap met het zoontje van Piet Hoffmann , maar vooral de nieuwe liefde in zijn leven met Lena Nordwall speelt een essentiële rol in deze thriller. Maar uiteindelijk wordt het een schrijnend voorbeeld van 'liefde, die blind maakt'
Dat Anders Roslund een sterk verhaal kan neerzetten weten we uit zijn vorige thrillers in de 'Drie' reeks.
Dit doet hij ook hier in beeldende en actie gedreven verhaallijnen met sterke dialogen.
In zijn geheel is het echter het spanningselement voor mij minder sterk aanwezig dan in de vorige 'Drie' boeken (die van mij haast allemaal vijf sterren hadden gekregen)
Maar 'Drie vrouwen' blijft een maatschappelijk boeiend en sterk verhaal rond vrouwenhandel en illegale orgaantransplantaties. Een wereld waarin enorme winsten gemaakt worden en slachtoffers slechts gebruiksvoorwerpen zijn.