Wervelend verhaal met veel plotwendingen
1999: het lichaam van een 22-jarige vrouw wordt gevonden aan een meertje in Mount Pleasant in de VS-staat New Hampshire. Binnen de drie dagen krijgt de politie een bekentenis van Walter Carey, haar vriendje. Maar deze laatste wordt dood gevonden in een politiebureel, nadat hij zijn vriend Eric Donovan als medeplichtige heeft aangeduid.
2010: Sergeant Perry Gahalowood krijgt een anonieme brief, die die afloop volledig in twijfel trekt. Hij besluit het onderzoek te heropenen en krijgt daarbij de hulp van de schrijver en zijn vriend Marcus Goldman
Beide hadden elkaar eerder hadden ontmoet in "De waarheid over de Harry Québert-affaire".
Hun onderzoek zal pijnlijk dat van het verleden trachten te reconstrueren.
Wat volgt is een wervelend verhaal zoals we dat kennen van de eerdere boeken van Joel Dicker.
Het is opnieuw een verhaal, dat niet strikt chronologisch verloopt, maar teruggrijpt op regelmatige flash backs. Maar vermits Joël Dicker telkens tijd en plaats aangeeft blijft het verhaal makkelijk om volgen. Integendeel laten deze flash backs de gebeurtenissen 'echter' beleven dan gewoon verteld vanuit het heden.
Leuk detail: aan het begin van elk hoofdstuk geeft Joël Dicker telkens kort aan wat de essentie ervan zal zijn (als smaakmakertje)
Zo blijft Joël Dicker de spanning continu hoog houden, met regelmatige plotwendingen. Telkens denken we de ware toedracht te kennen...tot een totaal verrassend einde.
Naast dit thriller element schetst Joël Dicker een sterk beeld van een kleinsteedse gemeenschap met haar materialisme, haar geweld en haar schijnheiligheid.
'De zaak Alaska Sanders' heeft alle ingrediënten van een 'page turner': vlotte vertelstijl, sterke dialogen, continue plotwendingen en het mooie duo Perry Gahalowood - Marcus Goldman.