Een 'Trojaanse' machtsstrijd tussen maffia clans

Joseph Van den Houte Joseph Van den Houte
2 mrt 2022

In Providece (Rhode Island) delen twee maffia clans de macht.
Enerzijds is er de Italiaanse Moretti familie, die voornamelijk de gokwereld controleert.. Daarnaast is er de Ierse Murphy familie, die de vakbonden in zijn grip heeft.
Daartussen beweegt zich Danny Ryan, die regelmatig als 'mankracht' optreedt voor het Murphy syndicaat.
Men respecteert mekaar en nodigt elkaar uit op hun feestjes. Tot op een dag Pam, vriendin van Paulo Moretti, op het toneel verschijnt en verschillende clanleden het hoofd op hol brengt.
Het resulteert in een verbitterde strijd om macht en de controle van de misdaad in de stad. Met als gevolg een gangsteroorlog met het onderlinge afrekeningen en vele doden.

Dit alles beschrijft Don Winslow in een vlotte, haast zakelijke schrijfstijl zonder veel uitweidingen maar met sterke dialogen.
De karakters zijn daarbij sterk en levensecht uitgewerkt.
Opvallend is dat Don Winslow met de strijd tussen deze twee misdaad families 'bewust' aan de Trojaanse oorlog uit de Ilias refereert (cfr citaat aan het begin). Ook daar is het een 'begeerde' vrouw die aan de basis ligt van de oorlog tussen Sparta en Troje.
Of zoals de schrijver in een interview daarover zelf zegt:
"Well, this first volume is more a modern retelling of the Iliad...
I wanted to do it because again, the tales from the Aeneid reminded me so much of modern crime stories.....
I think the classics are the classics because they’re timeless, they speak to eternal human conditions. That’s sort of my point in writing these books. Every theme we deal with in modern crime fiction – honor, dishonor, betrayal, power, lust, greed, oppression, murder, revenge, and mercy – are found in the Greek and Roman classics"

Don Winslow is ook de auteur van de ijzersterke 'Kartel'-trilogie over de Mexicaanse drugskartels. Die drie delen geven een indringend beeld van de machtsstrijd tussen deze kartels en de meedogenloosheid om die macht te bereiken.
Alle drie zijn het voor mij vijf sterren thrillers.

Dit niveau haalt Don Winslow hier (voorlopig) niet. Er zouden wel nog twee delen volgen.
Dat neemt niet weg dat 'Stad in brand' een intrigerend en spannend beeld geeft van de maffia wereld in Amerikaanse steden.

Meer recensies van Joseph Van den Houte