Boeiend...en ontluisterend
'Een beloofd land', de biografie van Barack Obama is een wereldwijde bestseller. Niet zo verwonderlijk wanneer het gaat om de wellicht meest markante VS-president van de laatste tientallen jaren
Het is een dikke pil geworden: meer dan 850 bladzijden. En daarbij ook slechts een eerste deel, eindigend met de succesvolle uitschakeling van Osama Bin Laden tijdens zijn eerste ambtsperiode.
Het is een boeiend verhaal van het Amerikaanse politiek bestel, van de figuren en achtergronden, van de manier waarop in de Verenigde Sten aan politiek wordt gedaan.
Over zijn jeugd is dit boek vrij kort.
Het begint echt met zijn eerste stappen in de politiek als kandidaat voor de senaat van de staat Illinois en later voor de senaat in Washington.
Boeiend om te lezen is de strijd die politici in de Verenigde Staten moeten voeren om gekozen te worden, vooral wanneer dit om een nationaal mandaat gaat. Mooi wordt dit geïllustreerd in het deel waarin Barack Obama zijn strijd voor de Democratische presidentsnominatie in 2008 beschrijft. Het is vele maanden lang een helse job, waarbij de familie deels mee wordt in betrokken. Voortdurend van het ene uiteinde van het land naar het andere reizen voor grote meetings maar ook massa's kleinere bijeenkomsten. Maar ook veel contacten met de mensen in de straat. Trachten voldoende campagnegeld bij mekaar te krijgen.
Het is een helse job; daarentegen hebben onze politici een luxeleventje.
Een ander aspect dat in dit boek sterk naar voren komt is de continue strijd tussen Democraten en Republikeinen om bepaalde wetsvoorstellen door het Congres te krijgen. Met daarbij een onthutsend en ontluisterend beeld van een Republikeinse partij, die voorstellen niet op hun waarde beoordeelt of wat ze kunnen betekenen voor de gewone Amerikaanse burger. Hoofddoel blijkt vaak te zijn: gewoon dwars liggen om de andere partij geen succes te gunnen. Standpunten die ze in de vorige legislatuur (onder president Busch) hadden gesteund, die nu plots verloochend werden. Waar bijkomend een rol speelt dat Obama een (eerste) zwarte president was met dan nog die vreemde naam 'Obama'.
Boeiend daarbij is hoe dit machtsspel zich ontwikkelt bij belangrijke grote dossiers zoals de gezondheidszorg, het milieu en het onderwijs, waar een spel van toegevingen en compromissen uiteindelijk tot een resultaat moet leiden. Waarbij opvallend is dat Obama toch ook soms eigen partijleden moet overtuigen van het doel dat hij nastreeft.
Een deel van het boek is ook gewijd aan de internationale conflicten en de rol van de Verenigde Staten daarin, waarbij Obama vaak geconfronteerd wordt met zijn eigen inzichten en morele principes en die moet afwegen tegen het algemene belang van de Verenigde Staten.
Een boeiend relaas ...maar op bepaalde punten ook te veel uitgesponnen en gedetailleerd. Zeker wanneer het om bepaalde binnenlandse aspecten en wetgeving gaat. Dit is wellicht interessant voor een lezer in de Verenigde Staten, die vertrouwd is met de namen en de probleemstelling.
Voor een Europese zijn die uitgebreide beschrijvingen minder interessant en ook weinigzeggend in zijn details.
Maar in zijn geheel blijft het boeiend relaas van het politiek bestel en het functioneren ervan in de Verenigde Staten. Het verklaart ook veel van wat we laatste jaren onder Trump hebben gezien.