Mooie thriller met een historische achtergrond
'Het geheime wapen' is het tweede deel in thrillerreeks van Sam Eastland zond zijn inspecteur Pekkala.
Het verhaal speelt in 1939 in en rond Moskou. In een ultrageheim project ontwikkelen de Russen een nieuwe superieure tank, T-34 genaamd. Stalin hoopt daarmee voldoende afschrikkend te werken naar het oorlogszuchtige Duitsland. Wanneer de ontwerper ervan echter vermoord wordt terugvonden, krijgt Pekkala van Stalin carte blanche om de daders op te sporen.
De schrijver werkt dit verhaal mooi uit met de nodige spanningsopbouw, waarbij vrienden plots vijanden worden en daders onschuldig blijken te zijn. In een land en met een regime waar je plots, zonder aanwijsbare reden, staatsvijand kan zijn en naar de kampen worden gestuurd.
Zoals in het eerste deel wordt ook hier het verhaal afgewisseld met flash backs uit Pekkala's verleden onder het bewind van de tsaar, waarvan hij de absolute rechterhand was. Gebeurtenissen uit het heden zijn veelal de trigger voor deze herinneringen. Vooral zijn ervaringen met de weinig geliefde en bijgelovige tsarina met haar blind vertrouwen in Raspoetin komen daarbij naar voren en zijn boeiende om lezen.
De voornaamste karakters kennen we uit de vorige delen.
Inspecteur Pekkala, enerzijds loyaal aan de machthebber Stalin, maar die toch regelmatig blijk geeft van begrip voor de verdachten of voor de daders. Mooi beschreven zijn ook zijn contacten met Stalin en het eeuwige wantrouwen van deze laatste.
Ook de figuur van majoor Kirov, officieel Pekkala's overste,maar in feite gewoon zijn rechterhand wordt verder verdiept.
In zijn geheel mooie thriller op een boeiende historische achtergrond.