Advertentie

'Onder wolven' speelt in Nürenberg in het Nazi - Duitsland van 1942.
De Nazi's staan op het punt alle joden naar het Oosten te deporteren en zo de stad 'Judenfrei' te maken. Op dat moment wordt een bekende Duitse actrice vermoord gevonden in het bureel van een vooraanstaande Nazi-officier.
Isaak Rubenstein contacteert het verzet om zijn familie te redden. Daarvoor moet hij echter de rol opnemen van de bekende Duitse moordonderzoeker Adolf Weissmann, die door het verzet is uitgeschakeld, maar door Berlijn was gestuurd om de moordzaak op te lossen.

Alex Berg hanteert een vlotte schrijfstijl met mooie dialogen. Zonder veel uitweidingen houdt ze je op elk moment bij het verhaal.
De spanning wordt mooi opgebouwd met vooral op het einde een aantal verrassende wendingen in de afloop van de gebeurtenissen

De karakters zijn goed en levensecht uitgewerkt.. Isaak Rubenstein , die de rol van Adolf Wiessmann aanvankelijk aarzelend opneemt, met de voortdurende vrees ontmaskerd te worden. Maar gaandeweg groeit hij in zijn 'rol' met op het einde zelfs een zekere vorm van 'arrogantie' naar de SS - officieren toe. Maar ook SS - officieren als Nosske en Schmitt worden mooi uitgewerkt en getypeerd als uiting van de arrogantie en de zelfzekerheid van de SS figuren.

Alex Beer heeft duidelijk goed recherchewerk gedaan naar die periode in de Duitse geschiedenis. Ze schetst op een boeiende manier het beeld van een stad waar de SS machthebbers zelfverzekerd en arrogant de plak zwaaien. Een stad waar een Joodse bevolking wordt opgepakt en in kampen wordt verzameld in afwachting van het transport naar het Oosten.

Enig minpunt in het verhaal in toch een zekere vorm van ongeloofwaardigheid in de manier waarop een Joodse antiquair erin slaagt een onderzoeksleider te worden die de Nazi-top kan misleiden. Maar laat dit deel zijn van het spanningselement in het verhaal, waarbij de nodige 'fictie' geen probleem stelt.

Fazit: een geslaagde mix van een spannend verhaal in een boeiende, waarheidsgetrouwe historische context.

Reacties op: Mooie mix van een spannende roman in een historische context

7
Onder wolven - Alex Beer
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners