Advertentie

Schrijfster Angelique Rijk (°1965) woont samen met haar man Bart in Lommel. Ze werd op jonge leeftijd door haar opa seksueel misbruikt. Welke gevolgen dit had en nog altijd heeft voor haar, maar ook voor haar gezin en naaste omgeving beschrijft ze in Onzichtbaar, een titel die duidelijk wordt nadat je het verhaal gelezen hebt.
Het eerste wat opvalt aan het boek is de prachtige cover, die nog mooier en betekenisvoller wordt wanneer je het boek uit hebt. De cover kon niet beter gemaakt worden, ik was er onmiddellijk weg van.
Het verhaal neemt je in eerste instantie mee naar de jeugd van Angelique, waar het allemaal begon, bij haar opa en oma. In verschillende hoofdstukken beschrijft ze welke gevolgen het misbruik op haar had toen ze nog kind was, maar ze neemt je ook mee naar het heden waardoor nog beter duidelijk wordt hoe misbruik en tegenslag een heel leven kan veranderen. Want naast het misbruik is Angelique ook niet gespaard gebleven van andere tegenslagen. De schrijfster doet dit in een gemakkelijke schrijfstijl zonder al te veel in detail te treden.
Hierdoor leest het boek heel vlot maar is het daarom niet minder aangrijpend. Want aangrijpend is deze autobiografie wel, maar ook bewonderenswaardig., hoe Angelique zich telkens herpakt, probeert het beste uit het leven te halen en vooruit te kijken in plaats van in het verleden te leven. De ene dag lukt dit gemakkelijker dan de andere maar met de steun van haar man en familie slaagt ze hier heel goed in. Het is een verhaal waaruit veel mensen, ook zij die nooit met misbruik in contact zijn gekomen uit kunnen leren. Leer het positieve te zien, leef nu en niet in het verleden, wees lief voor elkaar en heb oog voor je medemens, niemand mag onzichtbaar zijn.

Reacties op: Niemand mag onzichtbaar zijn

3
Onzichtbaar - Angelique Rijk
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners