Buurman, buurvrouw....de buurt

Jufelsie Jufelsie
20 mrt 2021

Ken jij de buurman? Weet je de naam van de overbuurvrouw? Heb je een keer een glaasje limonade gedronken bij de buurvrouw?
Ergens was er een buurt als zoveel andere buurten. Een buurt met een aantal huizen in een straat. Met buren die elkaar niet kenden. Saartje op nummer 15, buurman meneer Kasim, Flip de muis en Albert de kat. Met Marie, mevrouw Bonita en de reus Paco. Wij leren ze kennen op de eerste bladzijden van het boek. Maar op een dag gebeurde er iets vreselijks…
Beter een goede buur… is een prachtig verhaal over hoe mensen samenleven, kijken naar elkaar, met elkaar omgaan. Het is een verhaal met emotie en dat over vriendschap gaat. Kinderen voelen aan dat iedere bewoner verkeerde conclusies trekt. Gelukkig verandert dit door een klein voorvalletje. Er gaat ‘een balletje’ rollen door de buurt waardoor deze verandert in een warme gezellige plek.
Na het lezen van het verhaal komen reacties van de kinderen los. Zij gaan vertellen over hun eigen buurt, belevenissen delen. Er is herkenning en verbazing. Eén van de kinderen vertelt dat de sfeer kan veranderen door een verhuizing van een bewoner. Een mooi gesprek volgt.
Het boek nodigt uit om naar de buurt van school te kijken. Hoe ziet deze eruit? Kennen we de buurtbewoners? Ziet elke buurt er netjes verzorgd uit? Genoeg gespreksstof dus.
Naast het verhaal heeft Rocio Bonilla voor de illustraties gezorgd. Sfeervolle tekeningen in zachte kleuren. Ze nodigen kinderen uit om er naar te kijken. Ze ontdekken dan kleine grappige details. De twee kinderen van Saartje in een keukenkast of – la, de kleine kriebelbeestjes en Flip de muis op de arm van Paco. Daarnaast prikkelt het de kinderen om te gaan tellen. Hoeveel ballen houdt meneer Kasim in de lucht of hoeveel stukjes vlees op de barbecue?
Met het prentenboek Beter een goede buur… krijg jij een goede band met de buurt.

Meer recensies van Jufelsie