Ga ervoor... je kan het!
Als je iets wilt, dan moet je het doen! Deze boodschap geeft Billy aan iedereen.
Billy is een vlieg. Ze is klein maar heeft grote plannen. Die heeft ze voor ons opgeschreven. Een berg beklimmen staat op nummer één, daarna wil ze een etentje geven en vrienden worden met een haai. Haar vrienden geloven niet in deze plannen. Billy wel. Zij weet wat belangrijk is… luister niet naar wie zegt dat het niet kan. Ze kan het en gaat op zoek naar een berg.
Billy en de berg is een geweldig verhaal met een positieve boodschap: geloof in jezelf en dan kan je de grootste en mooiste uitdagingen aan! Kim Hilllyard heeft het verhaal geschreven en ook de illustraties verzorgd.
We maken kennis met Billy, een kleine vlieg. Door hem te vergelijken met een hand, zien we direct hoe klein hij is. Ze heeft grote plannen. Kan een vlieg een berg beklimmen? Deze vraag maakt al reacties bij kinderen los. Geweldig! Ook de vrienden van Billy reageren hierop. Billy gaat het doen… ze gaat een berg beklimmen. Wij zijn enthousiast en volgen haar pad. Een fantastisch avontuur volgt waarbij de illustraties een rol spelen. Ze zijn kleurig, sfeervol en sluiten aan bij de tekst. Woorden, waar een accent op ligt, staan in een grote lettertype gedrukt. Paginagrote illustraties laten zien welke hindernissen Billy tegen komt. De lezers zien dat ze bijna wil opgeven. Een klein stemmetje fluistert en ze zet door. Ze is dapper en moedig. Een eigenschap die we ontdekken en/of herkennen. Tevens is dit een aanleiding voor een kringgesprek. Wanneer ben je dapper? Kun je een ervaring delen? Waarom is Billy dapper? zijn enkele vragen, die aan bod kunnen komen.
Het lied van Billy werkt aanstekelijk. De hele groep zingt vervolgens mee en wil haar aanmoedigen. Het lijkt erop dat heel de groep de berg aan het beklimmen is. Op het eind juichen we van blijdschap en voelen we, net als Billy, trots. Een heel klein vliegje heeft de top bereikt. Vrienden van Billy hebben nu ook plannen gemaakt. Dit is tevens de positieve boodschap uit dit boek Billy en de berg: volg je hart om nieuwe uitdagingen aan te gaan! JE KAN HET!