Een prachtig, sfeervol kartonboek
Wat een prachtige boom schittert er op de voorkant van dit boek: De magie van de seizoenen van Anna Taube & Carmen Saldana. Het is de tulpenboom. Wat staat hij mooi in bloei. In de lente laat hij zijn roze met witte bloemblaadjes zien en vinden vogels in zijn takken een fijn plekje om een nest te bouwen. Langzaam laat hij zijn bloemen vallen en worden de bladeren groter. In de zomer biedt hij schaduw. Wanneer deze bijna voorbij is, worden sommige blaadjes al geel en bruin. De herfst komt eraan. Door wind en regen vallen al zijn bladeren op de grond. Een mooie kale boom staat fier rechtop in de winter. Hij droomt al over de lente met zijn roze met witte bloemen.
De magie van de seizoenen is een stevig kartonboek waarin alle seizoenen voorbij komen en we de tulpenboom zien veranderen. Hij krijgt bezoek van vogels en andere dieren. Zo volgen we o.a. een putter. Met zijn vrolijke lied lokt hij een vrouwtje. Jonge kinderen zingen vrolijk mee… DOEDIDELET, DIDOEDIT! Vervolgens zien wij hoe hij een nest bouwt en daar zijn eieren in legt.
Op elke pagina staat de tulpenboom groot afgebeeld met een inleidend tekstblok. Daarnaast zien we enkele zinnen speels eromheen. Deze geven net wat extra informatie. Anna Taube heeft geen moeilijke woorden gebruikt. Ook worden we geprikkeld met een vraag. Het antwoord vind je soms in de illustratie of anders zet het je aan het denken.
Een pluim voor Carmen Saldana voor haar prachtige illustraties. Je kijkt je ogen uit. Wat is er veel te zien rondom de tulpenboom. Vogels, vlinders en vleermuizen. Het is elke keer weer een verrassing wat we ontdekken. Het biedt mogelijkheden om te tellen en om plaats bepalende begrippen te oefenen. Waar zit de zwart-witte poes? of Hoeveel vogels zitten er bij de fontein?
Na het aanbieden van het boek daagt het kinderen uit om elkaar zoekopdrachten te geven. Ik zie, ik zie iets blauws.
De kleuren geven heel goed de sfeer van het seizoen weer. De warme bruintinten in de herfst en de frisse kleuren van het voorjaar, laten ons volop genieten van het boek De magie van de seizoenen.