Een vrolijk verhaal op rijm

Jufelsie Jufelsie
21 mrt 2022

Jippie, de serie De school voor monsters heeft er twee nieuwe delen bij : Stijn helpt en Lies maakt alles vies. Onze kinderen bezoeken graag de school met monsters. Het is een leuke, gekke school, waar monsters op zitten in verschillende felle kleuren en met bijzondere kenmerken. Eerder maakten ze kennis met Fie, Arthur, Loet, Sem, Pier, Maartje, Kaat, Dol en Dot.
Zoals we gewend zijn, beginnen de delen met een waarschuwing.
Sla dit boek dat voor je ligt, alsjeblieft meteen weer dicht!
Draai je om, ren weg en hard! De school voor monsters gaat van start!
Wij weten wat er komen gaat. Het prikkelt de nieuwsgierigheid, we willen weten welk monster nu centraal staat.
In Stijn helpt maken we kennis met Stijn, het grootste monster. Tijdens het beeldhouwen gaat het mis. Hij drukt zo stevig op het krijt, dat het uit het raam vliegt. Hij vlucht naar de grot. Gelukkig vindt de tuinman hem. Hij weet iets waar Stijn heel goed in is.
In dit deel ontdekken we dat je niet in alles hoeft uit te blinken. Iedereen heeft een talent, iets waar je goed in bent. Mooi om samen met kinderen elkaars talenten te ontdekken en elkaar te respecteren.
In Lies maakt alles vies is er een probleem. Wanneer Lies door de gangen loopt, laat ze een glibberig spoor achter. In de zomer is ze kleverig en nat. Alles wat ze aanraakt plakt als lijm. Wie heeft voor haar een anti-plak-idee?
Leuk, om hier even te stoppen met voorlezen. Hebben de kinderen een oplossing voor Lies? Zijn de suggesties uit te voeren? In het verhaal komt Kaat met een oplossing en die is best grappig.
Sally Rippin schrijft de verhalen over elk monster op rijm. Dit klinkt lekker in het gehoor en de kinderen proberen de rijmwoorden zelf in te vullen. Ze hebben hierbij een actieve rol.
Lezers die al kunnen lezen, herkennen de rijmwoorden doordat ze in een andere kleur gedrukt staan. Veel woorden komen achterin het boek terug. Daar staat een leuke activiteit, die de kinderen kunnen uitvoeren. Ze lezen nogmaals een aantal woorden uit het verhaal. De kleur geeft aan of het makkelijke of moeilijke woorden zijn. Tot slot zoeken ze de woorden die rijmen bij elkaar.
De kleurige, vrolijke illustraties zijn van Chris Kennett. Geweldig om te zien hoe hij elk karakter sprankelend weergeeft. Ook deze keer heeft hij er een nieuwe deurhanger toegevoegd. Zo kun je ongestoord de school voor monsters binnengaan!

Meer recensies van Jufelsie