Hartverwarmend, de band tussen oma en haar kleinzoon
Jordan Scott en Sydney Smith maakten indruk met hun prentenboek Ik praat als een rivier. Dit boek is bekroond met een Zilveren Griffel. Nu is een nieuw prentenboek van dit duo verschenen: De tuin van mijn Baba. Een verhaal dat is gebaseerd op de jeugdherinneringen van Jordan aan zijn Poolse grootmoeder, Baba.
Ergens naast de snelweg, in een klein huisje woont Baba. Haar kleinzoon wordt elke ochtend door zijn vader bij haar afgezet. Ze staat nooit bij de deur maar hij weet dat ze in de keuken is. Elke dag brengt ze hem naar school en aan het einde van een schooldag lopen ze samen terug naar huis. Ze zeggen niet veel tegen elkaar. Hun liefde tonen ze door middel van gebaren, aanrakingen en lachjes. Wanneer Baba ziek wordt en haar huis moet achterlaten komt ze bij het gezin wonen. Met liefde zijn de rollen omgedraaid…
De tuin van mijn Baba is een hartverwarmend verhaal voor kinderen van elke leeftijd. Het verhaal past binnen het thema ‘familie’ en is geschreven vanuit het perspectief van de kleinzoon. Hij vertelt wat hij ziet en wat hij doet. Vanaf het begin voel je dat er een warme band is tussen hem en zijn oma. Ze houden en zorgen voor elkaar. Samen zochten ze naar regenwormen. Dit is naast een warme herinnering ook iets wat de kleinzoon later oppikt. Je voelt dat Baba een geschiedenis met zich mee draagt. Achterin het boek, in een nawoord, lees je dat zij en haar familie de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. In die tijd hadden ze het niet breed en moest het gezin het zuinig aan doen.
Edward van de Vendel heeft het verhaal met zorg vertaald en het is hem gelukt om in de tekst het gevoel van Baba en haar kleinzoon weer te geven. Het raakt de lezer. Na het lezen, denk je aan je eigen oma. Herinneringen komen boven… haar huis, kleding, geluiden en geuren. Jonge kinderen willen hun mooiste avonturen met hun oma delen.
Bij het verhaal staan prachtige illustraties in warme kleuren. Oma, die met haar hand over het gezicht van haar kleinzoon streelt vertelt ons haar emotie. Zo is het bij elke tekening. Zonder de tekst voelen we de juiste sfeer.
De tuin van mijn Baba past bij het thema van de Kinderboekenweek 2023 ‘Bij mij thuis’. Waar woont jouw oma? Wat zorgt ervoor dat ze nog zelfstandig kan wonen? Wat heeft jouw oma nodig? Wat zorgt ervoor dat jij je daar thuis voelt? Dit zijn een aantal vragen die uitnodigen om daar met kinderen over te filosoferen en wie weet ontdekken ze iets van hun oma wat ze van te voren niet wisten.