Verhalen met een boodschap, op rijm.

Jufelsie 01 november 2025
Maak kennis met prinses Samantha, kortweg Sam, die van haar vader en moeder later koningin moet worden. Alleen daar heeft ze helemaal geen zin in. Als zesjarig meisje klom ze graag in bomen, trok ze er op uit. Koningin wilde ze niet worden, maar wat dan? Een wijze uil geeft haar advies. Sam wordt dierendokter. In de linkervleugel van het paleis opent ze haar praktijk en zorgt ze voor dieren met de gekste problemen.
Lees hoe Sam in haar praktijk de problemen van de dieren behandelt in De vergeetachtige vleermuis en andere verhalen van dierendokter Sam van Louis van Beek met illustraties van Harmen van Straaten.
In het eerste verhaal ontmoet je Sam en ontdek je dat ze dwars is van alle ‘afspraken’ waar haar vader en moeder op rekenen. We krijgen meteen een mooie boodschap mee: ‘jezelf zijn is het mooiste, wat een mens bereiken kan’. Deze geldt tevens voor zwijntje, de eerste patiënt in haar praktijk. Zwijntje wil zich graag verkleden als zeug en denkt dat iedereen dit vreemd zal vinden. ‘Wees jezelf en wie je zijn wil’ zegt Sam tegen Zwijntje. Deze quote kan een mooie aanleiding zijn voor een kringgesprek.
Louis van Beek heeft zeven vrolijke verhalen geschreven. Ze zijn op rijm. Heel fijn om ze voor te lezen bij jonge kinderen of zelf te lezen, wanneer je enige maanden leesonderwijs achter de rug hebt. De tekst is in blokken verdeeld, waardoor je even een pauze kunt nemen.
Sam krijgt een Zwijntje, een kreupele duizendpoot, een slissend konijntje en een vergeetachtige vleermuis in haar praktijk op bezoek. Deze dieren hebben allemaal een probleem die de kinderen herkennen. Geweldig hoe Louis deze ‘kwalen’ in een verhaal heeft gestopt en welke oplossing Sam bedenkt. De soepel lopende zinnen en de eindrijm en zorgen ervoor dat de kinderen de aandacht erbij houden. Ze begrijpen de tekst en zijn betrokken. Zelfs oplossingen worden aangedragen.
Harmen van Straaten heeft kleurrijke illustraties verzorgd. Op de omslag zit Sam tussen verschillende dieren die in werkelijkheid nooit zo dicht bij elkaar komen. We herkennen zijn techniek. Op fantastische wijze weet hij accenten naar voren te halen tegen een zachte, pastelkleurige achtergrond. Elke prent is sfeervol en heeft ook wat grappigs. Alle dieren staan er op z’n mooist op.
De verhalen uit dit boek passen goed bij het thema’s: ziek zijn, dieren en beroepen.

Dierendokter Sam kijkt naar elk dier,
de olifant, giraf, poes of pier.
ze helpt hen met elke kwaal,
luistert goed naar hun verhaal.
Hierna zegt Sam ze gedag
en verlaten de dieren de praktijk met een lach!

Meer recensies van Jufelsie

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.