Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Van een stuk grond, naar fundering en ... een huis

Jufelsie 10 mei 2024
De serie Willewete is een fantastische serie informatieve boeken. Deze boeken worden uitgeven door uitgeverij Clavis. Je vindt er inmiddels mooie titels zoals Sterren en planeten, Naar het museum, Zo zie ik eruit of De Grieken. De boeken zijn onder te verdelen in vier categorieën: Geschiedenis, Veel te doen, De wereld en Natuur.
Willewete - Een huis bouwen verscheen in 2010. Nu ligt er een nieuwe versie in de winkels. De tekst en tekeningen zijn aangepast.
In Willewete – Een huis bouwen maken de kinderen kennis met Tim. Binnenkort gaat hij verhuizen naar een nieuw huis. Dit boek is heel geschikt om iedereen meer te leren over hoe een huis gebouwd wordt, wie werken er aan mee, wat komt er zoal bij kijken?
Iedereen op aarde zoekt een fijn plekje om te wonen. Vogels bouwen een nest, mollen graven een gang en mensen bouwen huizen. Het boek neemt ons stap voor stap mee. Van een stuk grond uitzoeken naar fundering en het starten met het metselwerk. Hierna wordt het dak gelegd en komen allerlei leidingen in het huis te liggen. Tot slot komt de afwerking. Ramen en deuren worden geplaatst, de vloeren worden gelegd en de muren krijgen pleisterwerk.
Willewete – Een huis bouwen is een fantastisch boek. De kinderen krijgen heel veel informatie. Pierre Winters heeft de tekst geschreven. Hij gebruikt de juiste woorden, de kinderen begrijpen wat er wordt bedoeld. Tevens wordt hun woordenschat uitgebreid. Moeilijke woorden worden uitgelegd of het woord staat in de tekening, zodat kinderen zien wat het is. Zo komen woorden als spouw, isolatie en metseltroffel aanbod.
De kinderen zien zonnepanelen op het dak liggen en lezen hoe een huis energievriendelijk wordt. In het midden van het boek is een geweldige uitklappagina. Een groot huis is afgebeeld. Hiernaast staat wat er allemaal te zien is. Zo leuk om samen een voor een de kamers voorbij te gaan.
Een huis bouwen doe je niet alleen. Heel veel mensen denken en bouwen mee. Ze staan allemaal, met hun portret in het boek… van architect tot elektricien. Een mooi overzicht.
Tineke Meirink heeft de illustraties gemaakt. Ze heeft aan alles gedacht. De tekeningen trekken de aandacht en kinderen reageren spontaan op wat ze zien. Ze herkennen veel en leuke gesprekjes volgen.
Tot slot zien we Tim in zijn nieuwe kamer liggen. Het is even wennen voor hem. Achter in het boek is een quiz toegevoegd. Hoeveel informatie hebben de kinderen uit het boek opgestoken? Willen ze zelf een huis gaan bouwen?
Willewete – Een huis bouwen geeft kinderen antwoord op vragen rondom een huis bouwen. Een boek wat past in de categorie ‘Veel te doen – Techniek’.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jufelsie

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.