Ziek zijn en thuis blijven.
In deze tijd is ziek zijn en thuisblijven een actueel onderwerp. Even geen bezoek is een prentenboek waarin dit voor kinderen op een prettige manier wordt uitgelegd.
In zijn hol zit Bever te snotteren en te niezen. Hij neemt wat medicijnen en gaat vroeg naar bed. De volgende dag voelt hij zich nog slechter. Hij is bang dat hij een besmettelijke ziekte heeft. Wanneer Mevrouw Zwaan langskomt, maakt hij de deur niet open. Bever wil niemand ziek maken en laat de deur voor iedereen dicht. Pas als dokter Neushoorn en verpleegster Struisvogel aankomen, opent Bever de deur. Ze onderzoeken Bever en dan blijkt dat hij een verkoudheid heeft. Hij heeft geen besmettelijke ziekte opgelopen.
Mijn kleuters hebben aandachtig naar het verhaal geluisterd. Hun aandacht gaat meteen naar Bever. De betrokkenheid is hoog. Voor enkele kinderen was het herkenbaar en ze reageerden meteen. In hun familiekring was iemand ziek geweest en daar mochten ze niet op bezoek komen. De herhaling is prettig. Wanneer één van de buurtbewoners aan de deur bij Bever komt, roepen de kinderen ….Even geen bezoek.
Het dragen van een mondmasker, het handen wassen, afstand houden en thuisblijven komen in dit verhaal aan bod. In de tekst wordt dit benadrukt doordat dit in een ander lettertype staat.
Bij het verhaal staan prachtige illustraties. Na het voorlezen is het boek in onze leeshoek gelegd. Kinderen kiezen zelf een moment om door het boek te balderen. Ze verwoorden wat ze zien en letten op kleine details. Er wordt gelachen om de hoeveelheid papieren zakdoekjes en ze zien hoe Bever zijn koorts opneemt. Ze tellen de madeliefjes van mevrouw Wasbeer en kijken naar de holletjes van de verschillende bosdieren. Op elke pagina zijn kleine insecten te ontdekken. Een boek wat heel geschikt is om de woordenschat uit te breiden.
De kinderen in mijn groep die door dit boek bladeren, willen even geen bezoek.
Even geen bezoek is een topper!