Grappig, spannend en verrassend

Jufelsie Jufelsie
7 mrt 2022

Flits en het hanenhotel, deze titel prikkelt mijn nieuwsgierigheid. Een hanenhotel, wat is dat? Bestaat dit echt? Wie is Flits?
Op een regenachtige middag lees ik het boek in een keer uit. Flits en het hanenhotel is een verhaal voor kinderen vanaf 8 jaar en is geschreven door Lotje van der Bie. Het is haar debuut, het eerste boek wat ze publiceert.
In het plaatsje Merkelen woont Flits bij zijn ouders. Zijn vader verzamelt rommel uit de rivier. De tuin en het huis ligt helemaal vol. Af en toe maakt hij hiervan een kunstwerk. De moeder van Flits werkt in een asiel. Zij vangt thuis hanen op, die mensen wegdoen. In het asiel is geen plaats voor hen. Flits verzorgt ze graag bezig en geeft hen te eten. Daarnaast bedenkt hij oplossingen voor allerlei problemen die zich voordoen. Op een dag wordt er een brief met gouden letters bezorgd. Ze krijgen nieuwe buren!
Vanaf de eerste dag zorgt de buurvrouw voor problemen. Ze houdt niet van kakelende hanen, viezigheid en rommel. Uitdaging genoeg voor Flits. Kan hij zorgen dat de hanen niet in de hanensoep terecht komen? Weet hij voor elk probleem de geniale oplossing.
Wat een ontzettend leuk verhaal is Flits en het hanenhotel. In verschillende hoofdstukken maken we van alles mee: leuke, grappige en spannende gebeurtenissen. Van begin tot het eind boeit dit verhaal. De lezer blijft betrokken. Nadat ik kennis gemaakt heb met Flits komen er verschillende problemen langs. Hij bedenkt steeds iets origineels. Elke keer ben ik verrast.
Zo bedenkt hij o.a. de superslipper, de concentratiebril en een heel bijzonder hanenhotel. Elke uitvinding wordt geïllustreerd met een mooie werktekening. Deze tekeningen in zwart-witte tinten zijn van Roos Pulskens. Ik zie duidelijk hoe de uitvinding eruit ziet. Roos heeft er zelfs wat humor in verwerkt. Ook in het verhaal valt er wat te lachen. De tegenstelling tussen het gezin van Flits en de nieuwe buren is groot. Terwijl mevrouw Boenders regelmatig rondloopt met desinfecterende spray kan bij Flits thuis alles en zijn ze niet vies van een beetje aarde!
Wanneer mevrouw dan pardoes in de zwarte aarde valt, doordat haar kat op haar hoofd belandt is dit natuurlijk geweldig! Ook het stuk over het gatenmuseum van meneer Kwant zorgt voor een lach op je gezicht omdat zijn vrouw denkt aan een mottenplaag.
Tussen het verhaal door vind je kleine ansichtkaarten gericht aan de Koning. Hierop schrijft Flits kleine notities en/of vragen. Verrassend is dat op het eind de koning een kunstwerk koopt uit de showtuin van Flits en zijn vader.
De hanen spelen een prominente rol in het verhaal. Ze hebben allemaal een naam gekregen en zijn gefotografeerd. Af en toe kom je enkele portretten tegen. Naast de naam staat hierbij een kleine aantekening over de hobby en waar de haan niet van houdt.
Bij het boek zit een leuke boekenlegger: een liniaal met de tekst ‘Meten is weten’. Tijdens het lezen ontdek je wel waarom het zo belangrijk is om van te voren te meten.
Gefeliciteerd Lotje van der Bie. Flits en het hanenhotel is een verhaal waarvan je geniet. We kijken uit naar een nieuw avontuur.

Meer recensies van Jufelsie