Frida Kahlo: 'Viva la vida!"
Frida Kahlo is een onderdeel van de serie “Little People, BIG DREAMS’. Elk boek vertelt een levensverhaal van een belangrijke persoon uit de wereld van muziek, wetenschap, sport, literatuur, kunst en filosofie.
Naast Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Rembrandt en vele andere is Frida Kahlo een beroemde kunstenares. Wanneer we het boek openslaan, zien we een vrolijk meisje tussen haar ouders staan. Dit is Frida, geboren in Mexico. Op jonge leeftijd krijgt ze polio, waardoor haar ene been dunner was dan het andere. Ze is moedig en groeit op. Het noodlot staalt toe op 18-jarige leeftijd. Ze krijgt dan een ongeluk en is een poos aan bed gekluisterd. Om de tijd door te komen begint ze te tekenen. Ze schildert heel wat zelfportretten. Wanneer ze opgeknapt is, laat ze haar kunstwerken aan anderen zien. Kunstenaar Diego Rivera is dol op Frida en dit is werderzijds. Ze trouwen.
Op een dag krijgt Frida haar eerste echte tentoonstelling. Dit wordt haar grote doorbraak.
Bij kinderen is Frida Kahlo niet zo bekend. Met een paar zelfportretten introduceren we haar kunst. Hierna lezen we haar levensverhaal geschreven door Gee Fan Eng. Dat ze op jonge leeftijd ziek wordt, maakt indruk. We ontdekken dat ze een doorzetter is en niet afwacht. Het verhaal blijft interessant. Door te beginnen met tekenen komt ze de tijd door. In het boek staan verschillende kunstwerken afgebeeld. Opvallend detail hierin zijn de klederdrachten. De inspiratie hiervoor komt uit Mexico. Felle kleuren en bijzondere symbolen worden verwerkt. Gee Fan Eng laat dit ook zien in haar prenten, die ze bij het verhaal heeft getekend. We zien vrolijke vlinders op de kleding van Frida en prachtige versiering op de bruidstaart.
Net als in de andere delen van Little People, BIG DREAMS staat ook hier achter in het boek nogmaals een beknopte versie van het levensverhaal. Interessant voor volwassenen.
Op het eind krijgen we een mooie boodschap van Frida Kahlo: geniet van het leven en vergeet je zorgen.
“Viva la vida!”
‘Durf te leven!”