Een verhaal met Gina Aubergine
Wellicht heb je één van deze groente- of fruitvriendjes al ontdekt: Nacho Maïs, Freddie Broccoli, Robby Framboos, Barry Bes of de Erwtjes. Zij hebben ieder al een prentenboek waarin ze centraal staan. Nu is er een nieuw prentenboek verschenen Goed in mijn schil met Gina Aubergine van uitgeverij Höngry.
Op een prachtige dag voelt Gina Aubergine zich niet lekker. In haar hoofd spoken gedachten rond. ‘Was ik maar zoals Freddie Broccoli. Hij heeft zo’n prachtige krullen. Of zoals Lola Banaan. Ze buigt zo mooi.’ Wanneer Gina verder loopt, wordt ze omver gereden door een appel, die haar ook nog toeroept: ‘Aan de kant, dikke paarse peer!’ Gina voelt tranen prikken. Op dat moment komt Mimi Watermeloen. Zij neemt Gina mee en laat haar zien dat ze bijzonder is.
Met Goed in mijn schil is er weer een prachtig prentenboek aan de serie toegevoegd. Met de groente- en fruitvriendjes komen onderwerpen aan bod, die passen in de belevingswereld van jonge kinderen.
Door een van de vriendjes een hoofdrol te laten spelen wordt een onderwerp bespreekbaar gemaakt. Het verhaal Goed in mijn schil gaat over de onzekere aubergine. Zodra we het boek openslaan zien we haar met een treurige blik lopen. Ze trekt direct onze aandacht en we voelen haar emotie. Bieke heeft het verhaal geschreven. Prachtig hoe ze de vergelijking met Freddie, Lola, Tilly en Robby neerzet. Dit versterkt het onzekere gevoel. Wanneer er ook nog iets naars geroepen wordt, reageert iedereen. ‘Dat is een echte afbreker!’
Iedereen wil voor Gina opkomen. Het verhaal heeft een fijne opbouw. Gina ontdekt haar mooie kanten. Wanneer ze even later appel uit het klimrek redt, krijgt ze waardering van al haar vrienden. Ze heeft ontdekt dat alleen zij zo hoog kan reiken. Na het (voor)lezen van het verhaal zullen enkele kinderen zich herkennen. Met een kringgesprek worden ervaringen gedeeld en positieve kanten van iedereen gezien. ‘Onzekere’ kinderen voelen dat zij deel zijn van de groep. Ze mogen er zijn en worden gewaardeerd.
Naast het verhaal genieten we van de prachtige illustraties van Bram De Baere. Fantastisch hoe hij het vriendje waar het verhaal om draait neerzet. Deze trekt de aandacht. Gina Aubergine valt in haar paarse schil goed op. Bram weet elk gevoel zo mooi over te brengen. De kinderen lezen elke emotie af van het gezicht.
Goed in mijn schil draagt bij aan de sociaal – emotionele ontwikkeling. Gina voelt zich al beter in haar schil en op het eind geeft ze iedereen de volgende boodschap mee:
Een appel is geen peer.
Van dit wat minder, van dat wat meer.
Elke vorm of kleur, elke plek of plooi.
Jij bent jij en dat is mooi.
Een appel is geen peer.
Van dit wat minder, van dat wat meer.
Elke vorm of kleur, elke plek of plooi.
Jij bent jij en dat is mooi.