Een warme vriendschap

Jufelsie 17 september 2025
Noem je Julia Donaldson dan denken we meteen aan de Gruffalo. Inmiddels heeft ze meerder prentenboeken op haar naam staan zoals Vogel Vliegop, Stap maar op mijn bezemsteel en De grote Grijpmedan. Ze schrijft prachtige verhalen. Een nieuw prentenboek is van haar hand verschenen: Hansje.
In de lente breekt voor de voeten van beer een ei open. Een kleine gans springt eruit… Hansje! Hansje denkt dat ze een beer is en volgt ‘haar vader’ op de voet. Beer vindt dit niet altijd leuk maar geeft gauw toe. Wanneer het zomer is en Hansje een grote gans is geworden, vindt beer het echt genoeg. Hansje mag niet meer met hem mee. Kan Hansje zichzelf alleen redden?
Hansje is een vrolijk verhaal waarin het thema ‘vriendschap’ mooi tot zijn recht komt. Hansje sluit je meteen in je hart. Ze is guitig, schattig en met een vleugje humor trekt ze direct de aandacht. Beer is groot en wanneer de kinderen naar zijn gezicht kijken, zien ze dat hij niet houdt van een achtervolging. Toch kan hij het niet laten om Hansje aan haar lot over te laten.
We volgen het pad van Beer en Hansje door de seizoenen. De kinderen giechelen, vinden het duo bijzonder. Hansje wordt groter en het is hartverwarmend om te ontdekken dat ze een andere gans ontmoet. Op het puntje van hun stoel zien de kinderen hoe Hansje groeit, volwassen wordt. Er is herkenning en we verwachten dat hij straks, met de andere ganzen, weg vliegt. Julia heeft een verhaal geschreven waar de kinderen vanaf het begin betrokken bij zijn.
De illustraties bij dit avontuur zijn getekend door Sara Ogilvie. Ze zijn kleurrijk en sfeervol. Mooi hoe ze de emotie van Beer tot uitdrukking weet te brengen. We voelen intens mee en spontaan wordt hierop gereageerd. “Beer, mag ook wat aardiger zijn tegen Hansje!’
Hansje is een verhaal dat prettig is om voor te lezen op elk moment van het jaar. De seizoenen worden in dit boek mooi belicht en nodigen uit om de veranderingen te ontdekken.
Julia Donaldson is er wederom in geslaagd… Hansje is een aanrader voor in de leeshoek. Het verhaal nodigt uit tot spel en iedereen vertelt elkaar enthousiast over de vriendschap tussen beer en Hansje.

Meer recensies van Jufelsie