Nieuwsgierig?
Kijk, wat ligt daar in de hoek? Een boek?
Nieuwsgierig lopen de kinderen er naar toe. Op de voorkant lezen we Het boek dat niet gelezen wil worden. Laten we dit dan liggen? ‘Nee’ roepen de kinderen… ‘voorlezen’.
Het boek dat niet gelezen wil worden is een bijzonder verhaal. Een kind kan niet in slaap vallen en vraagt een volwassene een boek voor te lezen. Hij kiest een speciaal boek uit… Het boek dat niet gelezen wil worden.
Uit alle macht probeert het boek te ontsnappen. Hij verandert in een stuurwiel, plaatst nieuwe woorden en plaatjes, krijgt vleugels en speelt met de tekst. Alle o’s zijn op een gegeven moment verwisseld met a’s.
Wat een plezier hebben we met dit boek. De titel prikkelt de nieuwsgierigheid van de kinderen. Natuurlijk willen ze het boek lezen.
Vanaf de eerste bladzijde is het interactief. Het boek is in een stuur veranderd en de voorlezer stuurt met het boek naar links, naar rechts en maakt geluiden. Meteen is er grote betrokkenheid en luisteren alle kinderen aandachtig en doen mee. Wat vraagt het boek? Wat wil het laten zien?
Er wordt met taal gespeeld. We ontdekken dat tekst heel groot of heel klein staat afgebeeld. Ineens duikt er een konijn op en krijgt het aandacht van de volwassene. Af en toe probeert de schrijver te melden dat we het boek moeten wegleggen, maar we vinden het geweldig. Wegleggen? Niet dus!
Zodra je het boek openslaat zie je dat alles in de kleuren rood en blauw gedrukt is. Tekst staat scheef, in hoeken en in verschillende grootte. Bijzondere kleine illustraties dwarrelen over de bladzijden. Ogen, een neus of een stel benen. De kinderen hebben vooral aandacht voor het verhaal, het ‘avontuur’ van het boek.
Het boek dat niet gelezen wil worden is een hit in mijn groep. Ze willen maar al te graag dat ik het boek voorlees… alleen het boek wil het niet!