Kijk - en leesplezier met Mannetje Koek
Mannetje Koek woont in een groot, oud huis in het bos. Elke avond schrijft hij verhalen over wat hij die dag heeft gezien. Ze zijn kort of lang, vrolijk of een beetje droevig. Een ding is zeker… ze gaan allemaal over zijn vrienden.
In Het grote boek van Mannetje Koek zijn twaalf korte verhalen gebundeld. Je ontdekt dat Robosheriff vervelende dingen doet. Hoe de grote grijpgroeier gekalmeerd wordt en je ontmoet Bliep, een heel bijzonder robot. Samen met Bibi en haar vrienden neem je afscheid van een van haar plantjes. Je bezoekt de snoepwinkel van Cactus en je neemt een kijkje in het insectenziekenhuis van Ballon. Tot slot woon je een lancering bij en vier je de verjaardag van Modderman. Sheriff houdt zich ondertussen schuil in zijn geheime schuilplaats en Bonnie beleeft een drukke dag!
Het grote boek van Mannetje Koek is een kleurrijk boek met leuke voorleesverhalen voor (jonge) kinderen. Ze zijn geschreven door Lorraine Francis en vertaald door Bette Westera.
Mannetje Koek ziet eruit als een koekje en ook zijn vrienden zijn speciaal. Ze worden een voor een voorgesteld en zien er grappig uit. Aan de binnenkant van het boek zit een plattegrond. Zo zien we waar de vrienden wonen, ergens middenin het bos, op een plek op onze aardbol.
De verhalen zijn mooi van lengte en hebben een goede opbouw. Op elke pagina staan verschillende kleine tekeningen waarbij enkele regels tekst staan. Allerlei onderwerpen komen voorbij. Onderwerpen die herkenbaar zijn zoals: verjaardag, vakantie en uitvindingen. Afscheid nemen komt aanbod doordat een van Bibi’s favoriete plantjes dood gaat en kinderen worden geprikkeld om zelf een uitvinding te bedenken na de kennismaking met Bliep.
De stijl van Pieter Gaudesaboos komt in dit boek zeer tot zijn recht. Fantastische tekeningen met kleine grappige details. Robosheriff op rolschaatsen, vruchtenijsjes aan de takken van Grietje of kijk naar de kleine, kartonnen huisjes met hun bewoners. Ze zorgen voor een lach op ieders gezicht.
Ontdek de tegeltjes aan de wand en geef de kinderen de opdracht een nieuw tegeltje te bedenken. Ga op zoek naar de erwtjes of tel af bij de lancering naar de maan. Kijk en luister wat Bonnie op een dag doet en zet de wijzers goed op een klok. Bij het boek zijn ontzettend veel activiteiten te bedenken.
Met Het grote boek van Mannetje Koek heb je urenlang kijk – en leesplezier.