Advertentie

Op een avond begonnen aan het nieuwste boek van Annet Huizing Het Pungelhuis. In één ruk uitgelezen. Een verhaal waarin fantasie en weetjes over het smokkelen van boter in de jaren vijftig en zestig mooi in elkaar verweven zijn.
Maak kennis met Ole, die met zijn vader en moeder in Utrecht woont. Op een dag krijgt vader het bericht dat opa is overleden. Voor Ole is dit groot nieuws, hij wist niet dat hij een opa had. Opa laat een huis achter in Orpel, in Brabant. Wanneer het gezin in financiële problemen komt, besluiten ze hier naar te verhuizen. Ole en zijn vader trekken in het huis. Een huis middenin de bossen, om woekert door een wilde wingerd. Er is geen douche aanwezig en de toilet bevindt zich buiten het huis. Terwijl Ole’s moeder in Tibet verblijft, proberen Ole en vader te overleven. Vanaf het begin kom je in een avontuur terecht vol spanning en emotie. Ole leert Anastazja kennen, een meisje uit Polen dat bij hem in de klas komt. Samen ontdekken ze wat er rondom het huis heeft afgespeeld. Er is boter vanuit Nederland naar België gesmokkeld. Ontdek in Het Pungelhuis wat de rol van opa is geweest en waarom de vader van Ole van sommige dingen van slag raakt.
Het Pungelhuis is een verhaal geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Het is verdeeld in korte hoofdstukken. Annet Huizing heeft een fijne schrijfstijl. Je wordt meegezogen in het verhaal en je wilt niet stoppen met lezen.
Je krijgt achtergrond informatie over het smokkelen van boter in die tijd. Wat is een pungel? Waarom werd er zoveel boter gesmokkeld naar België? Wat zijn kraaienpoten? Tussendoor loopt er een verhaal in het heden. Ole die samen met Anastazja huiswerk maakt en op pad gaat. Samen krijgen zij verhalen te horen, die bij Ole vragen oproepen. Uiteindelijk ontdekt hij waarom zijn vader nooit over zijn opa wilde praten.
Op het eind van het boek schrijft Annet een mooi nawoord. Hierin geeft ze de lezer uitgebreide informatie over het verhaal Het Pungelhuis.

Reacties op: Het Pungelhuis

4
Het Pungelhuis - Annet Huizing
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners