Een nieuw avontuur van Lisa en Jimmy!
Ieder jaar vieren we in oktober de Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema Gi-ga-groen. Reikhalzend kijk ik uit naar een nieuw avontuur van Lisa en Jimmy. Yes! Vivian den Hollander en Dagmar Stam hebben ook nu weer een nieuw verhaal geschreven en geïllustreerd. Jakkie, wat een troep!, is een geweldig nieuw voorleesverhaal, passend in het thema van de Kinderboekenweek.
De vader van Lisa heeft een verrassing. Ze gaan een dagje naar het strand en Jimmy mag ook mee. Het heeft gestormd en ze gaan strandjutten. Onderweg zien ze de windmolens flink draaien en horen ze dat die zorgen voor energie. Aangekomen op het strand lopen ze als eerste naar een strandtent om een juttas op te halen. Enthousiast gaan Lisa en Jimmy aan de slag. Ze vinden van alles: een stuk hout, een rietje, een mondkapje, plastic tassen. Wanneer het gaat regenen schuilen ze even samen in een strandhuisje van een oude man.
Na de bui bouwen ze een strandkasteel en versieren dit met de gevonden spullen. Dan ontdekt Lisa dat een van haar laarsjes weg is. Een stout hondje is er mee vandoor gegaan. Maar dat is niet het enige!
Jakkie, wat een troep! is een prachtig verhaal waarin de kinderen meegenomen worden in een nieuw avontuur. Ze ontdekken dat er, na een storm, veel troep op het strand ligt. Dit is slecht voor de dieren. Vooral het plastic zorgt voor een soep in zee! Lisa en Jimmy zijn twee jonge kinderen en hun belevenissen zijn heel herkenbaar. Ze passen in de belevingswereld van jonge kinderen.
Het verhaal is vlot geschreven en op een mooie manier wordt er informatie gegeven. In dit boek lezen we dat windmolens voor verschillende apparaten energie leveren en dat afval gesorteerd wordt in verschillende bakken. De uitspraken van Jimmy zijn grappig. ‘Fie-faa-foetsie. Ook weer opgeruimd’ en ‘Floeper-de-poep, weg met die troep’ onthouden de kinderen en hoor je later terug.
De illustraties zijn kleurrijk en sfeervol. De twee vlechtjes van Lisa waaien door de wind omhoog en Jimmy, in zijn gele jas is stoer getekend. De prenten prikkelen de kinderen, ze nodigen uit en geven je het gevoel dat je zelf op het strand staat.
Jakkie, wat een troep! geeft ons de boodschap mee, dat we zuinig moeten zijn op ons strand, onze natuur. Vooral het plastic… ‘Plastic soep, is troep’ roept Jimmy!