Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een mooi bundel met sprookjes van AVI E3 tot E5

Jufelsie 11 juni 2024
Sprookjes zijn verhalen, die van oorsprong mondeling werden doorverteld. Ze beginnen vaak met ‘er was eens…’ en hebben een gelukkig einde. Deze verhalen nemen kinderen mee naar een wereld vol fantasie en magie. Plaats en tijd zijn verrassend en zorgen voor een bijzondere sfeer.
Annemarie Bon heeft dertien sprookjes bewerkt. Deze zijn gebundeld in een mooi boek met de titel Lang, heel lang geleden…
Het is een prachtig boek met sprookjes voor (beginnende) lezers. De verhalen lopen op in AVI-niveau, van E3 tot M5. Je zou kunnen zeggen… het is een sprookjesgroeiboek.
Het eerste verhaal is opgebouwd met zinnen, die niet te lang zijn en de bladspiegel is overzichtelijk. De woorden zijn goed gekozen en kunnen de kinderen die AVI E3 beheersen goed lezen. Bij de volgende verhalen worden de zinnen langer, staat er meer tekst op een bladzijde en worden de kinderen uitgedaagd om moeilijkere woorden te lezen. Het laatste verhaal is op AVI M5 niveau. Voorin het boek vind je een mooie inhoudsopgave met alle titels, met daarachter het AVI – niveau.
Jonge kinderen vinden sprookjes prachtig en Annemarie Bon is er in geslaagd om ze zo te herschrijven, dat kinderen beginnen met lezen, oefenen en zo hun leesniveau verbeteren. Hierbij staat het leesplezier voorop.
In Lang, heel lang geleden… vinden we verhalen naar sprookjes van o.a. Hans Christian Andersen, Grimm en Charles Perrault. We ontdekken een verhaal naar een sprookje van Duizend-en-één nacht en een verhaal, dat zijn oorsprong heeft in Japan. Een mooie diversiteit.
Enkele verhalen zijn ons bekend, zoals Sneeuwwitje, Doornroosje en Het lelijke jonge eendje. De verhalen De boskoning Och en over de Stoorworm zijn voor ons nieuw. Zodra de kinderen de titel zien, worden ze nieuwsgierig. Alle verhalen beginnen heel toepasselijk: Lang, heel lang geleden… We ontmoeten direct de hoofdpersoon en zijn benieuwd naar zijn belevenissen. Er is spanning: ‘Zal de reus werkelijk Klein Duimpje en zijn broers op eten?’, magie: ‘Boskoning Och heeft heel wat toverkracht’ en avontuur ‘Lukt het Iwan om de vuurvogel te pakken te krijgen?’
Sneeuwwitje heeft een moderne twist. Deze keer is het niet een prins, die haar wakker kust maar een prinses. ‘Prinses Frederieke zag op een dag de kist op een berg staan’.
Af en toe wordt de lezer er bij betrokken met een opmerking. In het verhaal Iwan de tsarenzoon, de vuurvogel en de grijze wolf wordt Iwan er op uitgestuurd om de vuurvogel te vangen. Lukt dit niet, dan hakt zijn vader zijn kop eraf. ‘Je zult maar zo’n vader hebben. Die van jou zal je niet eens knijpen. Laat staan dat hij je kop afhakt’ lezen we vervolgens.
Sandra Klaassen heeft prachtige tekeningen bij de verhalen gemaakt. Ze zijn kleurrijk en stralen een warme, magische sfeer uit. We genieten van elke prent en kunnen er naar blijven kijken.
Lang, heel lang geleden… is niet alleen geschreven voor (beginnende) lezers. Het is tevens een boek om uit voor te lezen. Een aanrader, het verdient een plek in iedere boekenkast!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jufelsie

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.