Lekker eigenwijs dit boek lezen.

Jufelsie Jufelsie
24 mrt 2024

Boeken lezen is leuk, maar samen hardop voorlezen voor publiek wordt een feestje. Dit noemen we theaterlezen. Je kiest samen een verhaal en een rol. Er wordt geoefend, om de beurt lees je een stuk teks en wanneer je klaar bent, geef je samen een leesvoorstelling. De kinderen uit de klas, jullie ouders of andere familieleden zijn publiek.
Er is al een hele serie theaterleesboeken. Met een nieuw deel: Lekker dwars breidt de serie zich uit.
Zoek je de betekenis op van ‘dwars’ dan vind je o.a. deze omschrijvingen: eigengereid, eigenzinnig, bokkig en rebels. In het boek Lekker dwars vind je verhalen over kinderen die voor hun mening uitkomen, tegendraads zijn of hun eigen pad bewandelen. Ze zijn stoer, gaan niet met de meute mee en storen zich niet aan reacties van anderen.
Ontmoet Tip, die haar vader probeert te overtuigen om met kerst geen vlees op tafel te zetten of Greta Thunberg. Zij besloot in 2018 een dag niet naar school te gaan maar te protesteren. Ze vroeg aandacht voor het klimaat. Kijk mee hoe een feestje op z’n kop gaat en leg samen met Dex een bordspel op tafel. Ontdek wat een kinderburgermeester voor de buurt kan doen en lees wat Aaliyah doet, om andere mensen een fijn gevoelt te geven.
In Lekker dwars staan zesentwintig inspirerende verhalen, geschreven door Ineke Kraijo en Marlies Verhelst. Zij zijn op het idee gekomen door het thema van de Kinderboekenweek ‘Lekker eigenwijs’.
Voor in het boek vind je een mooie inhoudsopgave, alle titels staan netjes onder elkaar. In de verhalen komen verschillende situaties en onderwerpen aan bod. Ze zijn voor iedereen heel herkenbaar. Een enkele keer duiken we de geschiedenis in. Zo lezen we een verhaal over Wolfgang Amadeus uit 1762 en over Anna Maria van Schurman uit 1620.
Elk verhaal heeft een titel, met daaronder het aantal rollen. Je ziet direct of het verhaal geschikt is voor twee of drie personen. Elke persoon heeft een kleur. Zo vind je meteen welke tekst voor jou bedoeld is. De tekstblokken zijn mooi van lengte en er wordt voldoende van rol gewisseld.
Aan het eind van het verhaal vind je een praatvraag. Samen met het publiek kun je van gedachten wisselen. Wat kun jij doen? Hoe reageer jij op dit? of Ben jij zo eigenwijs en kies je je eigen weg? Het zijn vragen die betrekking hebben op onze maatschappij. Gertie Jaquet heeft bij de verhalen prachtige tekeningen gemaakt. Haar stijl is uniek. Het kleurgebruik en de juiste details zorgen ervoor dat je een goed beeld krijgt van de situatie. Je voelt je betrokken en het zet je aan het denken.
Tot slot vind je achterin enkele tips voor het theaterlezen. Je hebt geen podium of kleding nodig. Ieder een boek, dat is wel handig!

Misschien is jouw juf of meester nog niet overtuigd en moet je even Lekker dwars zijn… dit boek moet je gewoon lekker samen lezen!

Meer recensies van Jufelsie