Een kleine vlieg met grote plannen

Jufelsie Jufelsie
30 mrt 2023

Floris Jan is een eendagsvlieg en heeft een grote droom. Hij wil een raket besturen naar de maan. Zijn wereld rond de fruitschaal vind hij nogal klein. Van oud ijzer en schroefjes bouwt hij een raket. Op een dag is het zover. Vol goede moed stapt hij de raket in en zwaait alle vliegjes uit. 3… 2… 1… Daar vliegt hij.
Landt Floris Jan op de maan?
Maan is een prachtig verhaal van Marije Siezenga voor kinderen die dromen en grootste plannen hebben. Samen met Floris Jan leren ze wat doorzetten is en dat ze in staat zijn om deze dromen en plannen te verwezenlijken.
Een geweldig onderwerp om hier met kinderen over in gesprek te gaan. Het verhaal is op rijm geschreven en verdeeld in kleine blokken. Af en toe is een woord vetgedrukt. Tijdens het voorlezen kan je hier even de nadruk opleggen. Deze woorden maken indruk bij de kinderen en samen vraag je je af hoe dit eruit ziet. Bijvoorbeeld ‘zijn vlag leek met stok zeker een metertje of tien’ of ‘van eendagsvlieg naar ruimteheld’.
‘Plots gaat er een lampje af en worden de ogen van Floris Jan groot’ Wat zou er aan de hand zijn? Dit prikkelt de nieuwsgierigheid. Verrassend is dat het leven van Floris Jan niet zomaar voorbij is.
Het verhaal is mooi geïllustreerd door Oirik. Floris Jan is klein en we zien dit goed ten opzichte van de andere voorwerpen. We vinden het grappig wanneer hij een blik sjouwt! Kinderen die geïnteresseerd zijn in letters proberen de borden te lezen, die rondom de raket staan.
Maan is een prentenboek wat past bij het thema: ruimtevaart en ook een bijdrage levert aan de sociaal emotionele ontwikkeling.

Floris Jan heeft een raket
Stap vlug in en tel mee