Advertentie

Kijk, dit is Monsta. Hij laat zich trots op de voorkant van het gelijknamige prentenboek Monsta van Dita Zipfel zien. Grote ogen, een mond met een paar scherpe tanden en een blauw harig lijf met gele stippen.
Hij verstopt zich onder een bed van een kind. Een kind, dat hij speciaal heeft uitgekozen, om met hem elke dag te griezelen. Monsta probeert van alles. Hij staat elke nacht grommend en grauwend aan zijn bed, hij vijlt zijn tanden puntig, maakt enge maskers en oefent griezelgezichten. Maar er gebeurt niks. Het kind slaapt rustig door, hij hoort en ziet niks. Monsta wil nog niet opgeven en volgt een speciale curcus “Zo word je een Echte Engerd”. Daar leert hij ogenrollen, rechtop tegen een muur staan en plafond-hangen. Tot slot maakt hij een griezelhoge toren. Monsta springt….. maar ook dan gebeurt er niks. Monsta denkt even goed na en besluit dan te vertrekken naar een plek waar ze monsters goed kunnen gebruiken.
Monsta is een geweldig verhaal voor jonge kinderen. Het verhaal wordt verteld via briefjes van dit monster. Monsta schrijft zelf de briefjes precies zoals kinderen dat zouden doen. Zij schrijven de eerste brieven op het gehoor. Monsta doet dat ook en zo zie je dat hij ‘kint’ met een t schrijft en ‘biezondurs’.
De briefjes zijn gericht aan het kind dat lekker in bed ligt te slapen. Alleen heeft hij er geen weet van. De jonge lezers wel. Zij begrijpen de briefjes en weten wat Monsta van plan is.
Het boek heeft prachtige illustraties van Mateo Dineen. Kinderen hebben een beeld van monsters, dat ze eng en griezelig zijn. Mateo heeft Monsta de kenmerken gegeven van een monster maar zo dat kinderen ook van hem gaan houden en hem schattig gaan vinden.
De illustraties zijn kleurrijk, vrolijk en komen levensecht over. Jonge kinderen ontdekken dat Monsta klein is. Ze zien hem naast het grote bed staan. Daarnaast voelen ze de spanning wanneer hij boven op de toren staat en kunnen ze met hem ontspannen wanneer hij zijn rust zoekt in een kopje thee!
Monsta heeft met dit kind niet kunnen griezelen…
Ben jij het kind waar Monsta naar op zoek is?


Reacties op: Monsta