Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Feest vieren ... voor en met iedereen!

Jufelsie 06 juni 2024
Nine en Mella wonen in een gezellige buurt en zijn broer en zus. Met hun vrienden beleven ze vrolijke avonturen. De vriendengroep is heel divers. Zo hebben Romy en Benthe een lichte huidskleur, zit Mike in een rolstoel, wordt Lin opgevoed door twee vaders en heeft Zoey twee lichte vlekken in haar gezicht. Iedereen ontmoet je, zodra je het boek Nine & Mella – Overal feest openslaat. Alle kinderen staan daar prachtig met een foto afgebeeld.
Nine & Mella – Overal feest is de tweede voorleesbundel geschreven door Ellen Brudet. Eerder verscheen Nine & Mella – Bij ons thuis.
In deze bundel staat het thema: feest centraal. Voor de een zal het feest heel herkenbaar zijn, voor een ander is het een eerste kennismaking.
Nederland is een multiculturele samenleving. Heel fijn dat er aandacht is voor verschillende (culturele) feesten.
Nine en Mella vieren in het park Keti Koti. Een feest dat wordt gevierd omdat Nederland de slavernij heeft afgeschaft. Mella en Mike treden daar, tot ieders verrassing zelfs op.
Wanneer Nine en Mella’s moeder de kinderen mee neemt naar de kade, zien ze een ‘regenboogboot’ varen. Lin en haar papa’s staan voor op het dek. Ze gaan trouwen en de vriendengroep is uitgenodigd voor de bruiloft.
Voor Benthe organiseren ze een Redhead Day en op dierendag verwennen ze hun hond Dyna. Ze vieren Dynadag.
Met Carnaval trekken alle kinderen hun mooiste en gekste kostuums aan. Nine is een echte robot. Alleen haar neef Bas kan niet kiezen uit astronaut, piraat, actieheld of ruimtewezen. Dan gaat er plots een ‘lampje’ bij hem branden en verrast hij zijn vrienden met een knettergek kostuum. Bas is de allesbas!
De familie van Amir doet mee aan de ramadan. Amir nodigt Mella uit om met zijn familie Eid-al-fitr te vieren. Dit feest wordt gevierd aan het einde van de ramadan. Zijn oma kijkt er naar uit. Op de dag van het feest valt oma en komt in het ziekenhuis te liggen. Gelukkig komt Mella met het idee om dan het feest met z’n allen in het ziekenhuis te vieren.
Tot slot wordt het Holi-Phagwa feest gevierd. Meneer Ashok heeft een wedstrijd georganiseerd waarbij het niet gaat om als eerste over de finishlijn te komen. Na het startsignaal begint iedereen te rennen en wordt er flink met poeder gegooid. Op het eind ziet iedereen er gek en mooi uit.
In Nine & Mella – Overal feest zijn zeven losse verhalen gebundeld. Voor in het boek vind je een mooie inhoudsopgave. Nine en Mella zijn twee vrolijke kinderen en nemen iedereen mee op hun avonturen. Vanaf het begin is de betrokkenheid groot. Elk verhaal is mooi van lengte en kun je heel goed voorlezen. De betekenis van de feesten worden goed uitgelegd, zodat je het verhaal niet hoeft te onderbreken. Daarbij versterken de illustraties van Maruga Koops de inhoud. Zij heeft de juiste dingen uit het verhaal gehaald en daarbij een illustratie gemaakt. De prenten zijn kleurrijk en stralen de sfeer van de feesten uit… de gezelligheid van de bruiloft, de saamhorigheid bij Eid-al-fitr en de uitbundigheid bij race. Daarnaast vind je details uit diverse culturen. We bewonderen de verschillende kleurrijke kostuums en het water loopt in onze mond bij het zien van alle lekkere hapjes op Eid-al-fitr. Vanaf groep 4 zijn de verhalen zelfstandig te lezen. Elk verhaal is mooi opgebouwd en tot het eind blijft het boeiend. Waar zijn de ringen, die Lin heeft verloren? Hoe reageert Leo, de hond van Ben of Dyna? of gaat het Eid-al-fitr feest nu wel door zonder oma? De kinderen willen het antwoord weten en blijven geboeid luisteren.
Met Nine & Mella – Overal feest wordt het gezellig in de klas of bij je thuis.
Een boek met verhalen waar ieder kind zich in kan herkennen en helemaal past in onze samenleving. Een feest is gezellig wanneer iedereen mee kan doen en daar zorgen Nine en Mella voor!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jufelsie

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.