De eerste keer....

Jufelsie Jufelsie
30 mrt 2024

‘Beetje bang? Dat hoeft niet, hoor.
Stap voor stap kom je erdoor:
rustig blijven, dan gaat het goed.
Ik tel af en jij weet hoe het moet.’

De titel van dit prentenboek klinkt goed: Raketje Ruimtepretje. Tevens staat zij mooi afgebeeld op de voorkant. Raketje mag de ruimte in. Het is haar eerste keer en ze vindt het erg spannend. Ze weet niet wat er komen gaat, wel wat ze achterlaat. De vluchtleider helpt Raketje om over deze angst heen te komen. Hij geeft haar een goed advies. Eenmaal in de ruimte gaat ze aan het werk. Wanneer haar missie is voltooid, moet Raketje weer terug naar de aarde. Met de woorden van de vluchtleider in haar achterhoofd lukt het Raketje om naar de aarde terug te keren.
Raketje Ruimtepretje is een prachtig verhaal geschreven door Scott Magoon. Annelies Jorna heeft het op rijm vertaald en dat is haar goed gelukt. Door de vlot klinkende titel worden de kinderen al geprikkeld. Ze zijn nieuwsgierig naar Raketje. Zodra ze kennisgemaakt hebben volgen ze haar op haar eerste ruimtereis. De kinderen herkennen het gevoel van angst wanneer je iets voor de eerste keer doet. Spontaan komen er reacties los en worden oplossingen bedacht om over een angst heen te komen.
Iedereen is ook nieuwsgierig naar de missie van Raketje. Ze ontdekken dat ze drie taken in de ruimte uitvoert. De woordenschat wordt uitgebreid met o.a. vluchtleider, satelliet en ruimtestation. Spelenderwijs wordt de volgorde van de getallenrij geoefend wanneer we samen aftellen voor de lancering.
Scott Magoon heeft de kleurrijke tekeningen bij het verhaal gemaakt. Op een geweldige manier laat hij ons de emoties van Raketje zien. De kinderen voelen dan ook direct met haar mee. Hij geeft ons een mooi kijkje in de ruimte. De sterrenhemel, de aarde en het Noorderlicht… we zijn onder de indruk.
Raketje Ruimtepretje is een boek wat een bijdrage levert bij de sociaal emotionele ontwikkeling en natuurlijk heel geschikt is wanneer je rondom het thema ‘het heelal’ werkt.

Meer recensies van Jufelsie