Sprookjes met een twist!
Muis en Draak krijgen een kaart in handen. Het is geen schatkaart maar een toegangskaart voor het sprookjesbos. Samen met Prins wandelen ze naar binnen. Ze volgen het pad en komen uit bij het kasteel van Doornroosje. Boven in de torenkamer slaapt ze. Muis vraagt Prins haar wakker te maken. Prins weigert dat. Hij zoent niemand zonder akkoord. Het drietal loopt vervolgens verder en ontmoeten op hun pad diverse sprookjesfiguren. ‘Vreemd, elk sprookje is veranderd’ ontdekt Muis. Hij raakt in de war en maakt zelfs haar vriendin Draak boos. Vastbesloten geen sorry te zeggen loopt ze door. Dan ontmoet ze de heks uit het sprookje van Hans en Grietje. Zij weet Muis tot andere gedachte te krijgen.
Ridder Sprookje is een nieuw deel in de serie Muis & Draak. Deze keer beleven we een avontuur in een sprookjesbos. In dit boek ontmoeten we o.a. Sneeuwwitje, Assepoester, Klein Duimpje en Roodkapje. We herkennen de sprookjes Alleen heeft Dirk Nielandt ze een leuke twist gegeven. In elk sprookje heeft hij een boodschap of een wijze les gestopt. Zo mag Ridder Muis de wolf niet doden omdat hij een bedreigde diersoort is. Is het niet fijn om iedereen in bepaalde hokjes te stoppen. Moeten we respect tonen en zorgen dat we iemands grenzen niet overgaan. De verhalen zijn van deze tijd. De heks uit Sneeuwwitje heeft BIO-appeltjes en de Drie Biggetjes verkopen Veggie-burgers. Heel grappig om alle sprookjesfiguren zo tegen te komen.
De boodschap is duidelijk… de wereld verandert en we moeten met de tijd meegaan. Ook Ridder Muis! Hij wil niet veranderen, geen sorry zeggen. Toch gaat hij overstag om zijn vriendschap met Draak niet te verliezen.
Aan de binnenkant van de omslag vinden we een prachtige plattegrond. De kinderen zien direct welke sprookjes in het boek staan. Prins wil elke keer weten waar hij in is beland en stelt steeds de vraag aan Muis: ‘Hoe weet je dat?’ De herhaling is leuk. Muis ziet iedere keer de letters op een plek staan en geeft hem het antwoord. In mooie gekleurde letters staat de naam van het sprookje bovenaan met een klein detail hieruit. Bij Assepoester ontdekken we een emmer met bezem en bij Doornroosje is een roos getekend. Een leuke uitdaging om aan de kinderen te vragen waarom hiervoor gekozen is. Marjolein Pottie heeft de illustraties verzorgd. Verspreid in het boek vinden we paginagrote prenten. Alles is ingekleurd met verschillende tinten groen en rood. De figuren zijn omlijnd met zwart en vallen goed op.
Muis en Draak, een ongewone combinatie. Ze beleven samen in het sprookjesbos een nieuw avontuur. Een verhaal voor jonge lezers, die al enige maanden leesonderwijs achter de rug hebben. Met Ridder Sprookje krijgen ze plezier in het lezen en twee vrienden erbij: Muis & Draak!