Een feestelijk verhaal met een speciale vriendschap
Vandaag is Shams jarig.
Mama en papa zijn vroeg opgestaan om er een feestelijke dag van te maken.
Voor de meeste kinderen is de verjaardag een hoogtepunt. Er komt visite en je wordt verrast met cadeaus. Vandaag is Shams jarig. Haar ouders hebben haar cadeautjes verstopt. Vlug gaat Shams op zoek. Het eerste cadeau is een speciale borstel. Ze is er heel blij mee. Het tweede cadeau is een knuffel, een rode pandabeer. Shams is teleurgesteld. ‘Rode pandaberen bestaan helemaal niet!’ roept ze dan. Maar dan vertelt haar moeder dat de knuffel heel speciaal is…
Shams is jarig! is een hartverwarmend verhaal geschreven door Zelfa Madhloum. Het is haar debuut en zeer geslaagd. Shams is jarig! past in de belevingswereld van jonge kinderen, die veel dingen erin herkennen zoals het versieren, taart en cadeautjes. Tijdens het (voor)lezen komen een aantal emoties voorbij: blijdschap, teleurstelling en angst. Het zijn emoties die kinderen aanvoelen en nu, met Shams mee beleven. Het roept reacties op en ervaringen worden gedeeld. Wat zou jij doen, wanneer je een cadeau krijgt wat niet bevalt? Wat zou moeder bedoelen met ‘de knuffel is heel speciaal’? Het verhaal sluit aan bij de sociaal emotionele ontwikkeling bij kinderen.
Het verhaal heeft een mooie opbouw. Eerst vrolijk en feestelijk, maar wanneer Shams geritsel hoort, wordt het spannend. Het prikkelt de nieuwsgierigheid en houdt de aandacht van de kinderen vast. De ontknoping is mooi… nu weten we waarom de knuffel speciaal is! Het thema vriendschap sluit hier dan ook bij aan.
Bij het verhaal staan prachtige illustraties van Rhaida El Touny. Ze zijn kleurrijk en feestelijk. Opmerkelijk is het perspectief bij de eerste prent. Moeder staat bij een gigantische pannenkoekentaart, terwijl vader naar haar kijkt. Leuk om hier een creatieve opdracht bij te bedenken.
Shams is jarig! een prentenboek dat toegevoegd wordt aan mijn collectie ‘feestboeken’. Bij een feest in mijn groep wordt er altijd een ‘feestelijk’ boek voorgelezen. De verjaardag van Shams vieren we graag mee!