Samen lezen, luisteren en vieren...

Jufelsie Jufelsie
9 mrt 2023

Stel aan jouw kinderen de vraag ‘Wat is kerstmis?’ en ze komen met verschillende antwoorden. Op kerstavond stelt kleine eekhoorn deze vraag aan zijn moeder.
‘Kerstmis is een heleboel dingen’, antwoordt ze. Hierna gaan ze samen het bos in en ziet eekhoorn een heleboel dieren die samen iets aan het doen zijn. ‘Hoort dit bij kerstmis?’ vraagt hij elke keer. Hij ontdekt dat het hol versieren, berichtjes uitwisselen, het zingen van kerstliedjes en cadeautjes bij kerstmis horen. Wanneer hij de volgende dag wakker wordt is de hele wereld bedekt met een dikke laag sneeuw en ziet hij geen van de dieren … totdat hij ze samen ziet spelen en zingen. DIT IS KERSTMIS!
Wat is kerstmis, mama? is een hartverwarmend verhaal geschreven door Tom Booth. Samen met kleine eekhoorn gaan we op zoek naar een passend antwoord. Hij prikkelt onze nieuwgierigheid. In dit verhaal ontdekken we dat kerstmis fijn is, wanneer de dieren samen zijn. Deze boodschap wordt prachtig ingeleid en opgebouwd. Kleine eekhoorn trekt de aandacht. Samen met zijn moeder gaan we het bos in. Alle dieren zijn, afzonderlijk van elkaar, wel met iets kleins bezig. Het wordt pas kerstmis wanneer we alle dieren samen bij elkaar zien.
Bij het verhaal staan prachtige sfeervolle illustraties. Het geeft ons het gevoel dat we midden in het bos staan. De wind ruist, de blaadjes ritselen. De dieren vallen goed op en hun gezichten laten emotie zien. Na kerstavond is de hele wereld bedekt met een dikke laag sneeuw. Geweldig om het guitige snuitje van de eekhoorn alleen op een wit blad te zien. We krijgen meteen de indruk dat alles ‘verdwenen’ is totdat we de gezellige prent zien met alle dieren.
Wat is kerstmis, mama? een verhaal waar we even stil van worden…

Samen lezen,
samen luisteren,